top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Utazási tippek: #1 Tervezés

Frissítve: jan. 13.

Ez a bejegyzés az "Utazási tippek" sorozatom első része, amiben most az utazás tervezésével kapcsolatos tippeket és jótanácsokat hoztam el nektek. A későbbi részekben még szó lesz sok más témáról mint például a pakolás, a biztonság vagy éppen a büdzsé. Hét rész készül majd összesen több mind 100 tippel és trükkel, és mindegyik bejegyzés az utazás más-más területéhez ad majd tanácsokat nektek utazóknak vagy leendő utazóknak.

1. Mikor utazz?

Az, hogy mikor utazol, több szempontból is nagyon lényeges. A legtöbben nyáron, főszezonban utaznak, ezáltal a legtöbb turistacélpont tömve van emberekkel. Ilyenkor a szolgáltatások árai is magasabbak, legyen szó szállásról, autóbérlésről, éttermi kajálásról vagy bármi másról. Ezért egy jó ötlet mellékszezonban útnak indulni elkerülve ezzel a tömeget, a sorbanállásokat, és még a pénztárcád is meg fogja köszönni.

Az utazás idejének körültekintő kiválasztása fontos továbbá amiatt is, mert vannak országok/térségek ahol bizony az éghajlathoz kell igazítani az egész kiruccanást. Itt többek között a távol-keleti országok időjárására gondolok. Utazás előtt mindenképp ajánlott alaposan tájékozódni az éghajlatról, száraz vagy csapadékos évszakokról.

2. Mivel utazz?

Az emberek többsége erre a kérdésre egyből rávágná, hogy repülővel. Pedig nem mindig olyan egyértelmű ez sem. Messzebbi úticélok esetén természetesen a legpraktikusabb és leggyorsabb a repülő, de nagyon sokszor érdemes vegyíteni is a különböző közlekedési eszközöket. Érdemes megnézni az úticélod környékén található városokat, hátha oda olcsóbb a repjegy és át tudsz vonatozni vagy buszozni könnyedén oda, ahova eredetileg is terveztél menni.

Vannak viszont utazások (főleg a környező országokba) ahova általában autóval érdemesebb menni. Az autó ad egyfajta kényelmet és mobilitást is ami nagyon jól tud jönni egy-egy utazás során. Tipikusan ilyen országok például Ausztria, Szlovénia vagy Horvátország is.

A vonatos utazásokról is muszáj szót ejtenem, ugyanis az egy rendkívül kényelmes és környezetbarát módja az utazásnak, ellenben lényegesen lassab mint a repülő. Budapestről már könnyedén elérhető sok közép-európai nagyváros, a legtöbbször olcsóbban mint repülővel. Erre az egyik legjobb példa Zürich.

3. Hova utazz?

Nagyon sokszor nehéz kiválasztani a megfelelő úticélt. Nem vagyunk egyformák, van aki bakancslistát pipálgat, van aki az olcsó repjegyek alapján választ de sokan választanak pusztán a szimpátia alapján is. A rendelkezésre álló büdzsé esetenként kapásból jópár országot ki is zárhat a választható desztinációk közül, drága repjegy, vagy az adott ország magas árszínvonala miatt (pl: Svájc).

Ezeken kívül az utazás tervezését befolyásoló tényező, hogy egyedül vagy társasággal megy az ember. Vannak olyan desztinációk, ahova nem igazán érdemes egyedül menni. Többek között ilyen lehet például Amszterdam vagy akár egy romantikus görög sziget is.

4. Mennyi időre utazz?

Az utazás tervezésének megkezdése előtt mindig érdemes mérlegelni, hogy az adott desztináción hány napot érdemes eltölteni. Vannak úticélok, melyekre bőven elég egy hétvége is, de vannak olyanok is melyekre egy egész hét is kevés. Természetesen az utazás hosszát nagyban befolyásolja az utazásra szánt büdzsé is.

5. Milyen típusú utazást tervezz?

Az utazásoknak több típusa is létezik, de nagy általánosságban vannak aktívabb és passzívabb utazások. Mindegyik típushoz vannak megfelelő úticélok, csak ki kell tudni választani. Fontos, hogy mindig ehhez a ponthoz igazítsd a kiszemelt desztinációt, így például Madeirára ne tengerparton fekvős passzív utazást tervezz.

6. Hogyan, mikor, milyen oldalon keresztül foglalj szállást?

A szállásokat a legegyszerűbb egy összehasonlító oldalon kiválasztani (pl.: Booking, Expedia, Airbnb). Ezeken az oldalakon minden, számunkra fontos kritériumot be lehet állítani és az alapján lehet szűrni. Ha megvan a kiválasztott szállás, akkor érdemes továbbá megnézni azt is, hogy a szálloda saját weboldalán olcsóbb-e az adott szoba vagy apartman, esetleg létezik-e valamilyen kedvezmény.

Mindig a szállást a legcélszerűbb lefoglalni először, ugyanis ingyenesen módosítható vagy lemondható a legtöbb szállás. Ezentúl természetesen minél előbb foglal valaki szállást, valószínűleg annál olcsóbb is lesz. Én általában 5-6 hónappal előre foglalom a szállásaimat az összes utazáshoz.

7. Hogyan és mikor vedd meg a repjegyeket?

A dinamikus árazás miatt a repjegyek árát szinte egyáltalán nem lehet előre megjósolni. Ettől függetlenül érdemes megcélozni a hét/nap folyamán azokat az időszakokat amikor potenciálisan kevesebben keresnek repjegyeket (pl.: éjszaka, kora reggel, hétköznap). Ez vagy bejön vagy nem, nincs rá garancia. Továbbá javasolt inkognitó módban keresni, bár ez csak egészen addig számít, amíg az ember be nem jelentkezik az adott légitársaság oldalán a profiljába.

Mindenképp használj repjegy összehasonlító oldalt (pl.: Skyscanner), hogy megtaláld a lehető legolcsóbb jegyet vagy jegy kombinációt. A legfontosabb, hogy SOHA ne vegyél jegyet közvetítő oldalon keresztül!! Repjegyet mindig a légitársaság hivatalos oldalán szabad csak venni. Bármilyen törlés, módosítás és probléma esetén a légitársaságot könnyebben el tudod érni, és a kártérítést, átfoglalást is könnyebben tudod intézni velük.

8. Figyelj oda, hogy hova foglalsz helyet a repülőn.

Legyél tudatában a repülőn lévő helyek íratlan szabályainak, miszerint a középső ülésekhez két karfa tartozik, míg a szélsőknek csak 1-1 karfája és ablaka / folyosója van.

Minden gép típusnak megvannak a sajátosságai, mint például hiányzó ablak, nem használható tároló a fej fölött, stb. Helyfoglalás előtt érdemes tájékozódni az adott gépről a Seat Guru oldalán, ahol minden ülés tulajdonságát meg lehet nézni egyenként az adott gépen.

A teljesség igénye nélkül listába szedtem pár helyfoglalással kapcsolatos tippet:

  • Ha szeretsz aludni a gépen akkor a szélső, ablak melletti A és F üléseket válaszd.

  • Ha szereted az "ingyenes" nagyobb lábteret, akkor a folyosó melletti C és D ülések a tieid.

  • Ha nem bírod a turbulenciát, akkor próbálj a gép közepe táján helyet foglalni, ugyanis ott lehet a legkevésbé érzékelni azt.

  • Ha sietős típus vagy, akkor a gép eleje a legjobb választás.

  • Ha fázós vagy, akkor a gép hátulja lesz számodra a megfelelő választás, mivel a gép elejében van általában a leghidegebb és hátul a legmelegebb.

  • Mosdó mellé ne foglalj helyet. Nagyon idegesítő tud lenni, hogy nagyjából az egész út alatt bent állnak az ember aurájában a WC-re várakozók. Ezen kívül nyilván a szagok miatt sem szerencsés a környéken ülni.

9. Miként és mikor vedd meg a belépőket?

A belépőket mindig az adott látványosság hivatalos oldalán vedd meg, lehetőleg előre. Az, hogy mikor érdemes ezeket megvenni az attól függ, hogy az adott nevezetesség mennyire népszerű. Én általában 1 hónappal előre szoktam ezeket megvenni.

10. Milyen oldalakról tájékozódj utazás előtt az adott országról, a beutazási kritériumokról és a szükséges előkészületekről?

Az egyik legfontosabb oldal a Konzuli Szolgálat oldala, ahol minden aktuális információt meg lehet találni a kiszemelt országról, a vírushelyzetről, szükséges oltásokról...stb. Továbbá itt lehet elvégezni a regisztrációt a konzuli védelemre is, bármilyen külföldi utazás esetén.

Ezen kívül mindenképp érdemes átböngészni az adott ország helyi, egészségügyi weboldalát az aktuális információkért, különösen pandémia idején.

11. Hogyan gyűjtsd össze, hogy mit szeretnél egyáltalán megnézni, miket szeretnél kipróbálni?

Ez az utazást megelőző előkészületek talán legnagyobb és legidőigényesebb része. Az elején érdemes a "social media" oldalakat böngészni, utazós csoportokban elolvasni mások beszámolóit, instagramon átböngészni a kiszemelt desztinációhoz kapcsolódó "hashtag"-eket és oldalakat, illetve utazóblogokat olvasni és ezekből ihletet meríteni.

A tervezési fázisban ajánlott ezeket a helyeket listázni és bejelölni őket a Google Maps-en, hogy utána könnyű legyen megtervezni a napi programokat.

12. Hogyan tervezd meg a napi programokat?

A nap megtervezéséhez a két legfontosabb szempont a nyitvatartás és az elhelyezkedés. Én a legtöbbször elhelyezkedés alapján állítom össze a napi programot lehetőleg úgy, hogy gyalog könnyen be tudjam járni, és nektek is ezt a módszert javaslom. Az egyik legjobb példa a barcelonai utazásom, ahol az alábbi képen látható módon jelöltem be a napi területeket. Ezeket később, a nyitvatartások miatt egy kicsit korrigálnom kellett még.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy mindig mindent megtervezek előre, annak jelzném, hogy ez korántsem igaz. Általában szoktam hagyni üres napokat is a menetrendben, amikor szeretek csak úgy "elveszni" éppen ott ahol vagyok.

13. Hogyan juss ki a reptérre, illetve a reptérről a szálláshoz?

A legtöbb reptérre könnyedén és olcsón ki lehet jutni tömegközlekedéssel, így általában az a legjobb választás. Ha teheted kerüld a taxikat, ugyanis a legtöbbször nagyon drágák és nem gyorsabbak mint a tömegközlekedés. Ha autót bérelsz, akkor ez a kérdés nyilván nem a legrelevánsabb számodra.

Budapesten is többféle megoldás létezik a reptérre történő kijutásra. A legegyszerűbb talán a 100E busz ami nagyon sűrűn közlekedik a Deák Ferenc térről, közvetlen a reptérre (1.500 HUF). Egy másik megoldás lehet, ha valaki az M3 metróval kimegy Kőbánya-Kispest metróállomásig és a Köki terminál alatti buszmegállóban felszáll a 200E buszra, ami szintén a terminál előtt fogja kitenni. A harmadik megoldás pedig a Nyugati-pályaudvarról induló vonatok és a 200E busz kombinációja.

14. Milyen teljes és napi költségvetéssel tervezz?

Ehhez kapcsolódóan a legfontosabb tippem, hogy légy realisztikus! A teljes költségvetést nagyon nehéz előre megtervezni és szinte biztosra mondhatom, hogy rossz lesz. Ezért a legjobb amit tehetsz az az, ha túl tervezed az eredeti elképzeléseidet.

A büdzsé kérdése természetesen szubjektív dolog, de saját tapasztalatból mondhatom, hogy nekem a napi 60-70€-s büdzsé teljesen bejött és ezt használom már egy ideje. Ez természetesen csak a költőpénz és elég arra, hogy megnézzek mindent ami érdekel és étterembe se kelljen számolgatni. A szállás, repjegy és autó nincsenek benne!

15. Milyen utasbiztosítást köss? Hol tájékozódj a biztosítási költségekről?

Rengeteg fajta utasbiztosítás létezik, így az a legjobb megoldás ha ugyanazt a módszert alkalmazod mint a repjegyeknél vagy a szállásnál, azaz összehasonlító oldalon keresgélsz. A biztositas.hu az egyik legjobb oldal erre az esetre, ahol rengeteg biztosító különböző biztosítási csomagját tudod összehasonlítani egymással.

Biztosítás nélkül sose utazz, ugyanis sosem lehet tudni előre, hogy mi fog történni. HA pedig nincs biztosításod, akkor sokban fog fájni minden egyes káresemény vagy egészségügyi ellátás.

16. Milyen applikációk lesznek a segítségedre az utazás tervezéséhez?

A legalapvetőbb, hogy a légitársaság és a foglalt szállásodhoz kapcsolódó applikációk legyenek letöltve. Ezeken kívül nagyon hasznos tud lenni még a helyi közösségi közlekedés applikációi (pl.: kerékpár, autó), illetve a helyi tömegközlekedés applikációja.

17. Milyen dokumentumokkal készülj?

Mindenképp legyen nálad (ezeket fénymásold is le és a fénymásolatokat tedd a bőröndbe):

  • Személyazonosító igazolvány és/vagy útlevél.

  • Diákigazolvány, az esetleges kedvezmények miatt.

  • EU-s tajkártya

  • Szükséges oltási vagy egyéb egyenértékű igazolások.

  • Szükséges vízum, vízumok.

Továbbá a telefonodon mindig legyen külön elmentve a szállás visszaigazolása, a beszállókártyák és a belépők.

A következő részben majd a pakolással kapcsolatos hasznos tudnivalókról és tippekről lesz szó, amit hamarosan te is el fogsz tudni olvasni. Tarts velem a következő részben is. Addig pedig minden jót! :)

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page