top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Utazási tippek: #6 Biztonság

Frissítve: jan. 13.

Az utazási tippjeim következő fontos kategóriája a saját és értéktárgyaid biztonsága. A következő tippek betartásával nagyobb biztonságban tudhatod majd magadat és értékeidet külföldön. Amennyire nagy élmény az utazás, annyira veszélyes is tud lenni. Kétes emberek, zsebtolvajok, veszélyes környékek mindenhol vannak és nem árt felkészülni a kellemetlen szituációkra sem.

1. Mindig köss biztosítást!

Az utasbiztosítás teljesen felesleges, kivéve amikor nem! Ezekben a "kivételekben" viszont azt kívánod, hogy bárcsak kötöttél volna biztosítást. Mindig biztosítsd magad legalább egy alap biztosítással. Bármikor bármi rosszul sülhet el az utazás alatt, olyankor meg jó ha a költségek egy részét vagy akár a teljes összeget fedezi a biztosító.

A biztositas.hu oldalon a legtöbb biztosító ajánlatát össze lehet hasonlítani és az általad legjobbnak ítélt biztosítást meg is tudod kötni ott helyben. Két másik opció a cherrisk.com és a hello.hu.

2. Mindenképp zárható bőröndöt használj.

Ez a tanács főleg a feladott poggyászok esetében megfontolandó. Nem egy olyan esetről hallani, hogy reptéri dolgozók törnek fel bőröndöket rakodás közben. Tudom-tudom, az aprócska lakat vagy más biztonsági megoldás sem egy életbiztosítás, de legalább védi valamennyire a bőrönd tartalmát és a biztosító is könnyebben fizeti ki a károkat.

3. Tarts magadnál fénymásolatot a fontos dokumentumokról, igazolványokról.

Ez egy apró, könnyen és gyorsan kivitelezhető dolog és életmentő tud lenni ha az ember ne adj isten elhagyja a tárcáját vagy az iratait külföldön. Az sem rossz ötlet ha minden táskában tart az ember egy fénymásolatot a legfontosabb iratokról és dokumentumokról.

4. Légy nyitott de távolságtartó, bízz a megérzéseidben és legyél magabiztos, határozott.

Ez egy nagyon ellentmondásos tanácsnak tűnhet, de hidd el nem az. Soha nem lehet tudni előre az emberek szándékait. Mindenképp legyél nyitott az emberek felé, hiszen külföldön is rengeteg embert lehet megismerni és akár új barátságok is köttethetnek, DE... Sose lankadjon a figyelmed és ne bízz meg mindenkiben első látásra, csak miután megbizonyosodtál a szándékairól. Általában érdemes a megérzésekre hagyatkozni ilyen esetekben, meglepően pontos tud lenni.

Ha valamilyen szituációban nem érzed jól magad akkor fontos, hogy határozottan lépj ki belőle. Külföldön, főleg ha egyedül utazik az ember, nagyon fontos a magabiztosság és határozottság.

5. Ne kelts feltűnést! Ne öltözködj feltűnően!

Feleslegesen ne hívd fel magadra a figyelmet az öltözeteddel és a viselkedéseddel sem, főleg akkor ha egyedül utazol. A csilli-villi kiegészítőknek és drága ruhadaraboknak megvan a saját helye és ideje, de nem az utazás alatt. Ezekkel ugyanis akarva-akaratlanul magadra vonhatod nem jószándékú emberek figyelmét is.

6. Ne használd a hátsó zsebeidet.

A zsebtolvajok kedvenci a hátsó zsebek, ugyanis innen a legkönnyebb észrevétlenül kivenni bármit. Éppen ezért ne használd ezeket a zsebeidet, ne adj a zsebeseknek ingyen ajándékot.

7. A fontos gyógyszereket tárold két külön csomagban.

Ez a tipp is főleg azokra az esetekre vonatkozik amikor az ember feladott poggyásszal utazik. A fontos gyógyszerek egy részét vidd magaddal a fedélzetre, ugyanis sosem tudhatod, hogy mikor keveredik el a feladott bőröndöd valahol. Ha pedig szükséges gyógyszerek nélkül maradsz, az bizony szívás a javából.

10. Informáld a családodat, barátaidat, hogy hol vagy és mik a terveid.

Mindig informálj pár ismerőst, családtagot a kinti szállás címéről és a kinti tervekről, hogy legyenek olyanok akik tudják a helyzetedet és azt, hogy mit csinálsz.

11. Mentsd le magadnak a szállás címét, hogy offline is elérd.

Ez főleg akkor lehet hasznos, ha egy olyan országba utazol ahol azonnal nem lesz interneted. Sőt, az is hasznos lehet ha egy kis papírra felírod a fontosabb infókat és elrakod a tárcádba. Ha ellopják a telefonod, akkor is lesz nálad egy kisokos és nem leszel 100%-ban elveszett.

12. Mentsd le a segélyhívó és a helyi magyar külképviselet számát.

Utazás előtt mindig tájékozódj a helyi magyar külképviselet (ha van) elérhetőségeiről és legyél tisztában a helyi segélyhívó számával is. Sosem tudhatod mikor lesz ezekre szükséged.

13. Oltakozz, ha szükséges (nem csak covid).

Vannak országok ahol a beutazáshoz bizonyos oltásokhoz kötött vagy csak erősen ajánlott őket beadatni. Ezekről mindig tájékozódj időben, hogy utazás előtt legyen időd ezeket beadatni és szükség esetén el is teljen a kellő idő az utazás és az oltás beadatása között.

14. A nyílt, ingyenes wifi hálózatot kezeld fenntartásokkal. Használj VPN-t.

Nem minden arany ami fénylik, avagy ne használj minden nyílt hálózatot. A nyílt wifin keresztül gyakoriak az adatlopások. Mindig csak az adott reptér, étterem, kávézó...stb eredeti hálózatát használd.

Ha teheted használj VPN szolgáltatást, ugyanis elrejti a személyes adatokat és a böngészési előzményeket, illetve titkosítja az IP címet és annak helyét.

15. Hivatalos céggel taxizz és a csomagoddal együtt ülj a hátsó ülésre!

Mindig csak megbízható és hivatalos taxitársaságot válassz a csalások elkerülése miatt. Ha pedig egyedül utazol, mindig a hátsó ülésre ülj a csomagoddal együtt. Ez abban az esetben jöhet jól, ha bármilyen okból hirtelen ki kellene pattanni a kocsiból (máshova akar vinni a taxis vagy erőszakosan lép fel...stb).

16. A taxizás tarifáiban még beszállás előtt egyezz meg a sofőrrel.

Külföldön is rengeteg taxis csal a taxiórákkal és ennek te minden bizonnyal nem szeretnél áldozatául esni. Mindig egyezz meg a sofőrrel a tarifáról még a beszállás előtt.

17. Autóbérlés előtt és után mindig fotózd körbe az autót!

Ez egy magától értetődő tipp és csak a saját biztonságodat szolgálja. Ha lefotózod az autót minden szögből, akkor később biztosan nem tudnak rádbizonyítani olyan károkat amiket nem te követtél el és ezáltal teljesen védve leszel.

18. Rendszeresen készíts biztonsági mentéseket a fotókról, videókról.

Sok eszközön ez már alap dolog, hogy minden fájlról készít biztonsági másolatot a felhőben. Ezt mindenképp érdemes ellenőrizni utazás előtt, ugyanis sosem tudhatod előre mi fog történni a telefonoddal. Ellopják, leejted, összetörik és gondolom nem szeretnéd, hogy a rajta lévő összes fotó, videó odavesszen.

19. Ne csinálj butaságot csak egy fotó kedvéért.

Igen tudom, hogy fontos a legtökéletesebb insta képet megcsinálni, de azért annak kedvéért ne legyen senki vakmerő. Egy fotó sem ér annyit, hogy a saját testi épségedet vagy az értékeid épségét veszélyeztesd. Mindig gondold át kétszer, hogy megéri-e.

20. Ügyelj a lehúzós ATM-ekre.

Sok ATM pofátlanul nagy összegeket képes az emberre terhelni bizonyos készpénzfelvételek után. Az esetek többségében erről tájékoztatást is ír a kijelzőn, csak nem feltétlen könnyen észrevehető módon.

224 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page