top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Utazási tippek: #7 Büdzsé kisokos

Frissítve: jan. 13.

A sorozat utolsó része egy jelenleg nagyon fontos témát érint, a költséghatékonyságot, spórolási tippeket és az utazási költségvetést. A büdzsé egy sarkallatos pont ha az ember utazik, ugyanis az utazásra szánt költségvetés általában véges és a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon nehéz kigazdálkodni egy-egy utazást. Nagyon sokan szívesen utaznának, de az anyagi lehetőségek és az utazási tapasztalat híján bele sem kezdenek a tervezésbe. Rengeteg spórolási praktika létezik, csak sokan nem tudnak róla. Én most ebben próbálok Nektek segíteni, hogy mindezek ellenére Ti is tujatok utazni.

1. Utazz mellékszezonban!

Mellékszezonban utazni több szemponból is okos döntés, mivel számtalan előnye van. Ilyenkor lényegesen olcsóbbak a repjegyek és a szállások is, továbbá a mellékszezonban kevesebben utaznak, ezért nincs annyi turista a városokban. Ezáltal sokkal kényelmesebben és olcsóbban lehet utazni. Például sokan panaszkodnak Párizsra, hogy túl sok az ember. Mi áprilisban voltunk és nagyon kevés volt az ember, teljesen kényelmesen be tudtuk járni a várost és sehol sem kellett nyomorogni.

2. Legyél rugalmas.

A repjegyek vásárlásánál kulcsfontosságú, hogy legyél rugalmas és ne ragaszkodj egy adott héthez vagy hétvégéhez. Hatalmas különbségek lehetnek járat és járat között és lényegesen olcsóbb jegyeket lehet kifogni.

3. Szervezd meg te magad az utazást vagy bízz meg egy tapasztalt utazót.

Ha a költséghatékonyság a cél, akkor mindenképp szervezd magadnak az utazásaidat. Ha nincs tapasztalatod vagy csak bizonytalan vagy, akkor pedig bízz meg egy tapasztalt utazót aki egy minimális összegért megtervezi neked az egész utazást a saját költségvetésedhez igazítva. Az utazási irodákat és utazásszervező cégeket hanyagold, hogy a magas jutalékokat megspórold.

4. Időben foglalj le mindent (repjegy, szállás, autó).

A repjegyek és a szállások az utazás dátumához közeledve folyamatosan drágulnak, emiatt érdemes ezeket minél előbb lefoglalni. A "fapados légitársaságok" esetében nem ilyen egyszerű a dolog, ugyanis ők dinamikus árazást használnak, ami miatt a jegyek ára folyamatosan változik. Ezért ha ilyen légitársaságokra szeretnél jegyet venni, akkor érdemes hétköznap esténként nézelődni amikor potenciálisan kevesebb ember lóg a légitársaságok oldalán. Természetesen ezeket a jegyeket is érdemes minél előbb intézni.

5. Válassz a büdzsédnek megfelelő desztinációt.

Ahány ország, annyi árszínvonal. Mindig járj utána, hogy az adott ország mennyire drága és ez alapján mérlegelj. Európán belül is hatalmas különbségek vannak és egy drágább ország lényegesen meg tudja emelni a költségvetést. Magyar pénztárcával tipikusan drága desztinációk például Nagy-Britannia, Norvégia, Dánia és Svédország is, de drága városok közül is akad bőven mint például Amszterdam vagy Nizza.

6. Használj repjegy összehasonlító oldalt vásárlás előtt.

Nagyon hasznos lehet a Skyscanner oldala, ugyanis itt össze tudod hasonlítani az összes repjegyet és könnyen ki tudod választani magadnak azt, amelyik a legolcsóbb és/vagy leggyorsabb és/vagy legjobb átszállási időkkel rendelkezik.

Ezzel NEM azt akarom mondani, hogy ezen vagy ehhez hasonló közvetítő oldalon vegyél jegyet. Ezek az oldalak csak összehasonlításra jók, viszont repjegyet mindig a légitársaság hivatalos oldalán ajánlott csak venni. A későbbi bonyodalmak elkerülése végett fogadd meg kérlek ezt a tanácsot. :)

7. Repülj a hét közepén.

Általában a hét közben induló járatokra olcsóbbak a jegyek, mivel munka miatt nagyon sokan csak hétvégén tudnak elutazni. Ezt is érdemes számításba venni a repjegy foglalásánál.

8. Figyelj oda a pénzváltásra! Használj Revolut kártyát.

Sok ember nem is gondolná, hogy mennyi pénzt lehet spórolni a pénzváltással. Nagyon meg kell gondolni, hogy hol és milyen módon vesz az ember helyi devizát/valutát, ugyanis akár tízezreket(!!!) is lehet vele spórolni. A hagyomáyos pénzváltókat az esetek többségében el lehet felejteni, ugyanis ők bőven a középárfolyam felett váltanak. Érdemes csinálni egy Revolut számlát, amin keresztül középárfolyamon tudtok váltani, ezzel megspórolva jópár ezer vagy tízezer forintot.

9. Mindig nézd meg a repjegy árakat másik, hozzád közeli reptérről is.

Mindig érdemes megnézni a repülőjáratokat az összes környező reptérről, ugyanis könnyen lehet, hogy lényegesen olcsóbb jegyet fogsz találni még úgy is, hogy arra a reptérre el kell autózni. Én például minden esetben megnézem a repjegyeket Budapesről, Bécsből és Pozsonyból is. Nem egyszer fordult elő, hogy a bécsi indulást választottam a Budapesti helyett.

10. Vigyél magaddal üres kulacsot és saját snack-et a fedélzetre.

A reptérre folyadékot nem lehet bevinni, de az üres műanyag palackot semmi sem tiltja. Mindig vigyél magaddal saját üveget amit bent a reptéri mosdóban meg tudsz tölteni a biztonsági ellenőrzés után. Egy 0,5 literes vizen már 1000-1200 forintot meg is spórolsz a reptéri vagy a fedélzeti árakhoz viszonyítva.

Mindenképp érdemes saját ételt vinned magaddal, ugyanis a reptéren és a repülőn nagyon drága minden és ezzel is többezer forintot tudsz spórolni.

11. Gyalogolj sokat és/vagy használj tömegközlekedést.

A városokat gyalog a legjobb felfedezni, így lát belőle legtöbbet az ember. Ezen kívül még rengeteget is spórolhatsz vele ha nem bérelsz autót és nem használsz el minden méterre egy vonaljegyet.

12. Használd ki a kedvezményeket a belépők vásárlásánál/foglalásánál.

Tudtad például, hogy Párizsban a múzeumok nagy részébe ingyen be lehet menni 26 év alattiaknak? Rengeteg hasonló kedvezmény létezik, csak ismerni kell őket. Mindig járj utána, hogy a betervezett látnivalóknál vannak-e kedvezmények.

Érdemes lehet "város kártyákat" is igénybe venni. Ezek belépést biztosítanak rengeteg nevezetességbe és még a tömegközlekedésért sem kell majd külön fizetni. Ki kell számolni, hogy megéri-e mert sok pénzt lehet vele megtakarítani.

13. Előre vedd meg a belépőket a hivatalos weboldalon keresztül.

Fontos, hogy ezeket a belépőket is minél előbb foglald le, vedd meg, hogy biztosan bejuss még és legyen még szabad jegy. Minden belépőt kizárólag a nevezetességek saját, hivatalos oldalain érdemes megvenni.

14. Igyál csapvizet ásványvíz helyett.

A legtöbb európai nagyvárosban nyugodtan meg lehet inni a csapvizet, ezáltal rengeteget lehet spórolni is azon, hogy nem vesz az ember minden nap több liter ásványvizet. Találtam nektek egy világtérképet a csapvíz minőségéről, hogy melyik országban iható és melyikben nem. Katt a térképre!


15. Csak annyi cuccot pakolj az útra ami tényleg szükséges.

Minden utazás előtt gondold át, hogy mire lesz tényleg szükséged és kerüld a felesleges dolgokat. Feleslegesen senki sem akar a plusz bőröndért fizeti a repjegy vásárláskor.

16. Figyelj oda a lehúzós ATM-ekre.

Külföldön a készpénzfelvétel a legtöbbször ingyenes egy bizonyos összegig, de van bőven olyan ATM is ami irreálisan magas díjakat, esetenként több ezer forintot számol fel minden felvett összeg után. Mindig figyelmesen olvassátok el a szövegeket az ATM képernyőjén, ugyanis az esetek többségében a felszámolt készpénzfelvételi díjról figyelmeztetést ír a rendszer. Használjatok Revolut kártyát, amivel lényegesen több ATM-ből tudtok készpénzt felvenni ingyenesen.

17. Szállj meg hostelben vagy kapszulahotelben.

Az olcsó utazás alfája és omegája a hostel és a kapszulahotel, ugyanis ezek a lehető legolcsóbb szállás lehetőségek. Ezektől sokan ódzkodnak, de mindegyik nagyon jó. Ugyanúgy, ahogy az egyedül utazásra, erre is csak bátorítani tudok mindenkit. Egy városnézés alkalmával úgyis csak aludni jár a szállásra az ember, akkor minek egy hatalmas szoba azért, hogy egész nap csak üresen álljon?

Az eddigi utazásaim során az egyik kedvenc szállásom Koppenhágában a CityHUB volt, ahol egy "L-alakú" kapszulában aludtam. Az egyik legkényelmesebb szállásom volt valaha.

De hasonló volt a portói szállásom is, ahol egy nagyobb "dobozban" laktam 3 éjszakát. Minden szempontból tökéletes szállás volt ez is. A szállás neve Zero Box Lodge.

18. Köss utasbiztosítást.

Igaz, hogy a biztosítást ki kell fizetni, de a te érdekeidet szolgálja. Nagyon sokan szeretik sajnos megspórolni ennek a költségét. Ez egészen addig tényleg spórolás, amíg nem történik valami előre nem látható káresemény külföldön és a spórolós utazásod hirtelen életed legdrágább utazásává válik. Mindig kössetek utasbiztosítást, hogy védve legyetek! Hol köss utasbiztosítást: biztositas.hu / Hello Utazó / Cherrisk / EUB.

19. Keress szállást reggelivel az árban.

Nagyon sokszor olcsóbban jön ki az ember ha a szállást reggelivel foglalja, minthogy minden reggel beülne reggelizni valahova. Természetesen még mindig akkor jár a legjobban mindenki, ha boltban vásárol be, de ha valaki utazás alatt nem szeretne ezzel bajlódni akkor a szállásokon egész jó árban lehet reggelit kérni a szoba mellé.

20. Kerüld a turista csapdákat és lehetőleg ne egyél nevezetességek közelében.

A turista látványosságok közelében rengeteg "turista csapda" jelzővel illetett étterem található, ahol nagyon rossz ár-érték arányban lehet kajálni (gondoljunk csak a Váci utcára Budapesten...). Ezeket a helyeket lehetőleg kerülje el mindenki és próbáljon olyan helyen enni ahol a helyiek esznek. Ezeken a helyeken nem húzzák le az embert és ráadásként ilyen éttermekben lehet a legjobb helyi fogásokat is kipróbálni.

21. Használd ki az éttermek ebédmenüit.

Külföldön is rengeteg étterem kínál ebédmenüt aminek segítségével olcsón, jó ár-érték arányban lehet ebédelni. Egy-egy ilyen ebéddel lényeges összeget lehet megtakarítani ahhoz képest ha valaki simán csak az étlapról rendelne.

22. Használd a Couchsurfing szolgáltatást.

Ha nem félsz más kanapéján aludni egy minimális összegért vagy teljesen ingyen, akkor a Couchsurfing-et neked találták ki. Itt ugyanis helyiek ajánlják fel a kanapéjukat más utazóknak, ezzel biztosítva egy verhetetlenül olcsó szállás lehetőséget. A másik előnye, hogy új embereket lehet ezáltal megismerni.

23. Használd a HomeExchange szolgáltatást.

A HomeExchange szolgáltatás itthon még nem annyira népszerű, de egy zseniális dolog szerintem. Ennek tulajdonképpen az a lényege, hogy egy az egyben el tudod cserélni valakivel a lakásodat az utazásod idejére, így egyikőtöknek sem kell szállásért fizetnie. Ha pedig nem szeretnétek ugyanabban az időpontban utazni, akkor lehetőség van az ezen az oldalon szerzett pontokkal "fizetni" a szállásért. A másik fél pedig ugyanúgy el tudja költeni a pontokat egy másik szállásra ahol nem történik egyidejű lakáscsere.

24. Légy realisztikus a büdzsé tervezésénél!

Mielőtt belevágsz egy utazásba, körültekintően és realisztikusan tervezd meg a költségvetést, hogy biztosan tudd, megengedheted-e magadnak. Nagyon sokan futnak bele abba a hibába, hogy a költőpénzt alul tervezik és az az utazás felénél már elfogy. Ilyenkor pedig mindenki kénytelen a nem felhasználásra szánt forrásából pénzt felszabadítani, az pedig nem a legkellemesebb.

25. Vegyél helyi SIM-kártyát.

Európán kívüli úti célok esetében mindig érdemes helyi SIM-kártyát venni, hogy olcsón tudjunk netezni vagy telefonálni. EU díjzónán kívül meg se kíséreljük használni a saját szolgáltatónk mobilinternet vagy telefonhívás szolgáltatásait, ugyanis brutális költségekbe verhetjük magunkat. A saját szolgáltató oldalán mindig le tudjátok ellenőrizni, hogy mely országok tartoznak az EU díjzónába.

626 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page