top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Robogózás Balin: Minden amit tudnod kell

Frissítve: jan. 13.

Merjek robogózni Balin vagy ne? Milyen lehet az ellentétes oldalon vezetni? Tényleg akkora káosz a vezetés mint azt sokan mondják? Mi kell ahhoz, hogy Indonéziában vezethessek? Hogyan béreljek robogót? Mire kell különösen odafigyelni?

Ezek voltak azok a kérdések amik bennem is felmerültek az utazás előtt, ez volt az a téma amiben a legbizonytalanabb voltam és egy kicsit féltem is tőle. Nagyon kevés olyan bejegyzést találtam a neten ami kifejezetten a vezetéssel foglalkozott volna, így megírtam ezt a bejegyzést, hogy sokaknak tudjon segítséget nyújtani. Tarts velem és minden infót, tanácsot, tippet elárulok neked amit ebben a témában tudni érdemes.

Először is, én téyleg mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy robogózzon Balin. El sem tudjátok képzelni, hogy mekkora szabadságot ad a robogó Balin. Hatalmas élmény és könnyebb belerázódni a baloldali, káosznak tűnő közlekedésbe mint azt gondolnátok. Ezt úgy mondom ám, hogy Balin ültem életemben először robogón!

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem veszélyes. Mint minden másnak, ennek is megvannak a saját veszélyei, de szerintem nagyon is vállalható. A helyi közlekedési szokásokat fel kell venni, nem kell száguldozni és idomulni kell a forgalom ritmusához, ennyi az egész. Én nagyon örülök és büszke is vagyok magamra, hogy robogóval közlekedtem.

Azt nem szabad elfelejtni, hogy ez a sziget egy az egyben a robogókra lett optimalizálva. Nagyon sok vízesés és rizsföld is csak robogóval megközelíthető és tele van a sziget olyan keskeny utakkal amin egyetlen robogó fér csak el. Magasan a robogózás a legjobb közlekedési mód ezen a szigeten.

Ha szeretnéd, hogy megtervezzem az álomutazásodat Balira, kattints a lenti gombra.

A szigeten sajnos általánosságban nagyon lassú a közlekedés, így autóval egyáltalán nem javaslom a közlekedést, mert dugóban állás lesz az egész napotok. Motorral viszont szépen lehet kerülgetni a sorokat jobbról és balról is. A szigeten napközben kb 35km/h átlagsebességgel érdemes számolni, viszont csúcsidőben hatalmas a forgalom, rengeteg a lassú jármű és lépésben lehet csak haladni. A csúcsforgalomban is nyomulósnak kell lenni, mert motorral még ilyenkor is szépen lehet előzgetni a kocsisorokat. Én minden nap végére már ragadtam a kipufogógáz és por keverékétől, de így is totál megérte.

Árak: Amellett, hogy könnyű és gyors a motoros közlekedés, még rendkívül olcsó is. A legtöbb helyen már naponta 1500-1700 forintnak megfelelő rúpiáért lehet robogót bérelni. Ez persze magától a robogó méretétől, felszereltségétől, az igényelt biztosítástól és az esetleges asszisztencia szolgáltatástól is függ. A nagyobb, két személynek is kényelmes motorokat (pl.: Yamaha nMax) naponta kb 2500 forintért meg lehet szerezni. Ha pedig hosszabb időre (min. 1 hónap) szeretnétek robogót bérelni, akkor ezek az árak még alacsonyabbak tudnak lenni.

Nemzetközi jogsi: A robogózáshoz ez az egyik elengedhetetlen dokumentum Balin. Hivatalosan nem fogadták el egyik egyezményt sem, de a bérlős cégek és a rendőrök is kérhetik. Bármelyik kormányablakban lehet igényelni és ott a helyszínen ki is állítják. Vigyetek nyomtatott igazolványképet, mert csak azt fogják elfogadni. ITT minden infót megtaláltok az igényléssel kapcsolatban.

Motorbérlés: Balin kb minden sarkon motort lehet bérelni, de egy-két cégnél online is van rá lehetőség. Én robogót 35.000 forintért béreltem 6 napra a Bikago-nál. Igen, jó drága kinti viszonylatban, de ennek az árnak a fele az önrész nélküli biztosítás és asszisztencia szolgáltatás volt. Ez nem is árt, főleg első alkalommal, ugyanis ezzel bebiztosítja magát az ember arra az esetre ha rosszul menne kint a robogózás. Egyébként nagyon korrekt cég és minden úgy volt ahogyan megbeszéltük. Zsír új motort kaptam, házhoz is szállították érkezés napján, illetve a távozás napján elég volt körbefotózni a motort, elküldeni nekik a képeket és a szállás recepcióján hagyni a kulcsot. Flottul ment minden és nagyon meg voltam velük elégedve.

Vezetési tippek:

  • Az első és legfontosabb, hogy azért felelsz amit látsz. A robogós forgalomban mindenki türelmesen egymáshoz igazodik, figyelnek egymásra és előre gondolkznak.

  • Használjátok a dudát “hello, jövök” jelentéssel, hogy a körülöttetek lévők tudják, hogy ott vagytok, előztök, stb… Érdemes kanyarokban is dudálni, hogy a kanyar másik oldalán lévő tudja, hogy mire számítson.

  • Egyszerre kell óvatosnak és nyomulósnak lenni. Egy erősebb motorral kb bármilyen előzést be lehet fejezni épségben. Elég egy nagyobb gázadás és pikk-pakk be is fejezitek az előzést. Éppen ezért nagyon könnyű előre ugrálni a nagy forgalomban.

  • Az a szabály, hogy nincs szabály. Előznek jobbról és balról is, a járdát is előszeretettel használják. Előznek akkor is ha jön szembe. Ha robogó jön szembe és elférnek, mennek is.

  • Az indexet meglepő módon elég sokat használják, de rendszeresen kint is felejtik. Feltalálták viszont az egyenes indexet, ami a vészvillogó. Praktikus, de szokatlan.

  • Ne becsüljétek túl a saját képességeiteket és mindig úgy vezessetek ahogy az nektek a legkomfortosabb és legbiztonságosabb. Attól, hogy hozzászoktatok és könnyen megy már a vezetés még nem biztos, hogy a váratlan helyzetekre is jól fogtok tudni reagálni, úgyhogy ne száguldozzatok.

  • Kereszteződéseknél érdemes vigyázni, ugyanis a helyiek nem igazán néznek körül, simán kikanyarodnak bármikor, bárki elé.

  • Mindig legyetek résen, ugyanis az út során tényleg bármi kiugorhat elétek. Az utakat más emberekkel, közlekedő és parkoló járművekkel, kakasokkal, tyúkokkal, kutyákkal, macskákkal, lehullott kókuszdiókkal fogjátok együtt "használni". Sok helyen a kóbor kutyák az úton alszanak és bennük bizony nagyot lehet esni.

  • Az utak sok helyen nagyon rosszak, vigyázzatok a kátyúkkal és a csúszós kanyarokkal. A kátyúk néha akkorák, hogy kis túlzással egy fél robogó elfér bennük. Nagyon sok út nincs éjszaka kivilágítva, ezért fokozott óvatossággal közlekedjetek sötétben.

  • Mindig viseljetek bukósisakot. Egyrészt a biztonság miatt, másrészt a rendőr is megállít ha nincs, azt pedig nem szeretnétek.

  • Balin rengeteg jó koktélos hely és bár van, de kérlek ne vezessetek ittasan! Inkább hagyjátok ott a robogót és menjetek vissza a szállásra Grab-bel vagy Gojek-kel.

  • Tankolni csak rendes benzinkúton tankoljatok. A kis árusoknál rossz minőségű az üzemanyag és sokkal drágább is.

  • Nagyok a szintkülönbségek és sok a meredek útszakasz. Legyetek óvatosak a kanyarokkal és felfelé határozottan adagoljátok a gázt is.

  • Mindig legyen nálatok poncho ha eleredne az eső. Ez egy nagyon jó találmány, ami mindenhonnan elvezeti a vizet és elég vastag ahhoz, hogy a menetszél miatt se fázzatok.

  • Mindenképp legyen utasbiztosításotok, ami fedezetet nyújt az esetleges balesetekre és kórházi ellátásra.

Végül pedig pár közlekedéshez kapcsolódó fotó:


815 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page