top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Utazási tippek: #5 Városnézés, felfedezés, túrázás

Frissítve: jan. 13.

Ebben a részben az utazás legfontosabb és legjobb részéhez gyűjtöttem össze nektek minden tanácsot az eddigi tapasztalataim alapján. Ez a rész pedig nem más mint az utazás alatt eltöltött idő, a városnézés és felfedezés.

1. Kelj korán!

Korán kelni, főleg egy utazás alatt fájdalmas, de megéri. Reggel általában sokkal kevesebb az ember mindenhol, így az adott napi látnivalók igazi szépségét tudod megcsodálni anélkül, hogy nyomorogni kéne és emellett gyorsabban tudsz mozogni is. Ez fotózás szempontjából is szerencsésebb, ugyanis nem fog belemászni senki a képbe.

2. Ne tervezd túl a napokat!

Nem láthatsz mindent, meg se próbáld! Fontos, hogy észszerű határokon belül tervezd meg az adott napokat olyan és annyi programmal melyek biztosan beleférnek a napba.

3. Ne félj elveszni!

Fontos, hogy hagyj időt magadnak arra, hogy elvessz kicsit az adott helyen. Nem kell mindig az előre összeállított menetrendet követni és a térképet bújni, hogy "jaj merre van a következő látnivaló". Egyszerűen csak sétálj amerre tetszik és hidd el, szeretni fogod.

4. Sétálj minél többet.

Egy város felfedezése mindig gyalog a legcélszerűbb, ugyanis az ember így fog a legtöbbet látni az adott helyből, így fog olyan dolgokat látni amiket normál esetben autóból vagy tömegközlekedésről nem láthatna. A városok apró kincseit gyalog kell felfedezni.

5. Ha tudsz, bérelj biciklit.

Egy másik nagyon jó, a gyaloglásnál még talán jobb módja a városban való közlekedésnek a bicikli. Sok városban áll rendelkezésre közösségi, bérelhető kerékpár amivel egyszerűen és gyorsan be lehet járni egy várost, városrészt.

6. Messzebbi célpontokhoz tömegközlekedj.

A tömegközlekedés is fontos része a város körforgásának és sokszor érdekesebbnél érdekesebb megállókba botolhat az ember. Ez is egy nagyon jó és egyszerű módja a közlekdésnek, bár én csak akkor szoktam használni ha gyalog valami nagyon messze van vagy az időjárás megkeserítené a sétát.

7. Merj kilépni a komfortzónádból!

Egy utazás során sokszor megeshet, hogy ki kell lépned a komfortzónádból. Merj beszélni a helyiekkel, merj tanácsot kérni és merj kipróbálni olyan dolgokat amiket egyébként nem mernél.

8. Tanuld meg az általános kifejezéseket.

Tanuld meg a mindennapi, gyakran használt kifejezéseket a helyiek nyelvén mint például a kérem, köszönöm vagy éppen a napszaknak megfelelő köszönés...stb. Ez a tisztelet egyfajta jele a helyiek felé és hidd el, hogy kedvesebben fognak hozzád állni az ottaniak is és persze elmondhatod magadról, hogy tudsz pár szót az adott nyelven.

9. Kérj tippeket a szállásod személyzetétől.

Mindig azoktól érdemes tippeket vagy ajánlásokat kérni akik az adott helyen laknak, így a szálloda recepciója kézenfekvő információ forrás lehet ha például vacsoráznál egy jót valahol de nem ismersz jó éttermet, vagy csak szeretnél elmenni valahova ahova nem tudod mivel lehet eljutni.

10. Használj térképet, jelölj be mindent.

Térkép alatt a Google Maps-et értem. Utazás alatt nagyon jól használható a saját helyek funkció a többféle kis jelölővel. A bejelölgetett térképen már egyszerűbben össze lehet állítani is a napi programokat az egymáshoz közel eső látnivalókkal. Nálam egy átlag utazási térkép például így néz ki:

A zöldek a látnivalók, a kékek az éttermek, kávézók és egyéb gasztronómiai vonatkozású helyek. A sárga a "muszáj megnézni/kipróbálni helyeket jelölik, melyek többnyire jobb éttermeket jelölnek. A piros szív pedig mindig csak egy-két helyet jelöl ami az utazás szempontjából kritikus jelentősségű, például a szállás, a reptér, az autóbérlős cég.

11. Mindig legyen nálad egy kevés készpénz.

Ez egy örök klasszikus, ugyanis még mindig előfordulnak olyan éttermek, helyek ahol nem fogsz tudni kártyával fizetni. Az egyik legjobb példa a parkolás vagy a WC használat.

12. Légy nyitott de távolságtartó.

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet ez a tipp, de nagyon is van értelme. Legyél nyitott, ne legyél elutasító a helyiekkel, beszélgess, mosolyogj, kérdezz, érezd jól magad, de sose engedd lankadni a figyelmedet. Mindig monitorozd a környezetedet, az emberek viselkedését és ha már kényelmetlenül érzed magad egy szituációban, határozottan lépj ki belőle. Az emberek szándékait nem lehet előre megmondani, a megérzéseink viszont sokszor segíthetnek.

13. Ha nem muszáj, ne mászkálj egyedül sötétedés után.

Ez egy magától értetődő tipp egyedül utazóknak és legfőképpen hölgyeknek. Este már kizárólag csak frekventált helyeken mászkálj ahol több az ember. Sötétedés után már jobb a szálláson pihenni és rákészülni a következő napra.

14. Próbálj ki minél több helyi ételt.

A gasztronómia, más országok kultúrájának egyik legérdekesebb része. Minden országnak vannak jellegzetes ételei melyeket kár kihagyni. Ezekről érdemes egy listát írni és minél többet kipróbálni az utazás alatt. Jobbnál jobb új ízek, új illatok, új ízkombinációk melyekre az ember egy életen át emlékezni fog.

15. Ha teheted, fedezz fel piacokat.

Piacokat felfedezni hatalmas élmény. Rengeteg helyi kistermelővel lehet találkozni akik finomabbnál finomabb, a környéken készített/termesztett gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, hústermékeket és egyéb más finomságokat árulnak. A város felfedezéséhez szükséges elemózsiát/nasit itt könnyedén össze lehet gyűjteni.

16. Felkapott helyeken, látványosságok közelében lehetőleg ne egyél.

A felkapott látványosságok közelében rengeteg "turistacsapda" szokott lenni, ahol az étel teljesen átlagos, ellenben nagyon drága. Ennek ellenére sokszor könnyedén becsalják az embert például a szép kilátással. Ezeket a helyeket ajánlatos elkerülni. Törekedj arra, hogy olyan helyen egyél ahol a helyiek is szívesen esznek. Kérj tanácsot helyiektől vagy olvass blogokat, hogy hol érdemes kajálni.

17. Ha egyedül utazol, mindig tarts mértéket!

Ha az ember egyedül utazik fontos, hogy többé-kevésbé megőrizze a józanságát és az öntudatát. Alkoholt is csak mértékkel fogyassz. Egy részeg embert nagyon könnyű kihasználni, főleg ha egyedül van egy idegen országban ahol még nem ismeri ki magát.

18. Ár-érték arány!

Rengeteg különféle programot kínálnak különböző városokban, melyek egyáltalán nem érik meg a pénzüket és lehúzás az egész. Mindig mérlegelj, hogy egy adott belépő/program megéri-e neked azt az összeget. Nagyon sokszor többet ér ha egy program árából eszel inkább egy jót egy étteremben. Ez persze egy teljesen szubjektív dolog, nem vagyunk egyformák. Mindenkinek másak a prioritásai és a fizetési hajlandóságai is.

19. Rögzíts minél több élményt.

Legyen nálad többféle kamera, hogy a lehető legváltozatosabban rögzíthesd az utazáson szerzett élményeket. A telefonok kamerája a legegyszerűbb, ugyanis az mindig kéznél van és egy-egy gyors kép készítéséhez tökéletesen megfelel. Egy GoPro kamera jól jöhet extrém sportokhoz, vagy olyan tevékenységekhez ahol a kamera könnyen megsérülhet. Egy drón már lényegesen költségesebb dolog, de azzal egy teljesen más perspektívából tudsz videót rögzíteni.

20. Gondoskodj róla, hogy felfedezés közben se merüljenek le az eszközeid.

Mindig legyen nálad egy külső akksi, amiről fel tudod tölteni a merülő félben lévő kütyüket, hogy bírják a további gyűrődést a nap hátralevő részében is.

21. Legyen nálad ruha többféle időjáráshoz is ami az adott helyen előfordulhat.

Sosem tudhatod előre, hogy milyen gyorsan fog változni az időjárás miközben felfedezed az adott helyet. Vannak helyek a földön ahol akár fél órán belül le tudsz égni és el tudsz ázni egyszerre. Ez az egyik legjobb tapasztalatom amit most Madeirán gyűjtöttem.

22. Mindig csomagolj magadnak pár snack-et az útra, mert nem tudhatod mikor lesz legközelebb olyan alkalom ahol ételhez juthatsz.

Ez a tipp főleg a túrákra és az olyan tevékenységekre vonatkozik melyek lakott területen kívülre esnek. Mindig jó ha van egy-két életmentő müzliszelet vagy valami hasonló a tatyóban.

23. Kényelmes és a tevékenységhez megfelelő cipőt viselj.

Ez egy nagyon fontos tanács, főleg ha nem szeretnéd, hogy fájjanak a lábaid egy-egy városnézés után. Egy túra alkalmával viszont biztonsági jelentőssége is van egy megfelelő cipőnek vagy bakancsnak.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page