top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Gili Air: A sziget ahol megállt az idő

Frissítve: jan. 13.

Utamat Gili Air szigetén folytattam, ami egy igazi nyugodt trópusi paradicsom. Olyan az egész sziget, mintha megállt volna az idő. Tarts velem és elmesélem milyen is ez az igazán kihagyhatatlan sziget Balitól nem messze.

A Gili szigetek általánosságban:

Az északi Gili-szigetek Lombok partjainál találhatók és három is van belőlük. Gili Meno a legnyugodtabb, Gili Trawangan a party sziget, Gili Air pedig valahol a kettő között van. Nagyon hasonló mind a három sziget, úgyhogy érdemes csak egyet választani és végig ott lenni.

Ezeken a szigeteken fehér homok és tűrkikék víz várja a látogatókat és szigettől függően lehet végtelen nyugalom vagy fékevesztett bulizás az itt tartózkodás. Természetesen nem csak ez a két véglet létezik. Az az egy biztos, hogy vétek nem beiktatni ezt a helyet a útitervbe.

Hajójegyek:

A jegyeket a Blue Water Express oldalán előre, online vettem összesen 1.430.000 rúpiáért (33.000ft). Hogyan is jön ki ez az összeg? Hát így:

  • Padang Bai (Bali) - Gili Air --> 605.000 IDR

  • Gili Air - Nusa Penida --> 600.000 IDR

  • Nusa Penida - Serangan (Bali) --> 225.000 IDR

A hajózással minden rendben volt, vigyáztak a csomagokra, volt klíma, adtak vizet, gyógyszert tengeribetegség ellen, mentos-t, illetve a tetőre is fel lehetett menni. Nekem egyértelműen az utolsó volt a kedvencem. Nincs is jobb mint kényelmesen a napsütésben hasítani az Indiai-óceánon.

Indulás előtt minden alkalommal be kell csekkolni a Blue Water Express irodájában és rá kell rakni a bőröndökre azokat a jelölőket amiket adnak. A kikötőben jóval indulás előtt kint kell lenni, ugyanis a hajók szinte egyáltalán nem tartják a menetrendet. Ha előbb érkezik, előbb is fog tovább indulni. Ez a különbség +/- 30-45 perc is lehet.

Szállás:

Gili Air-en a szállásom a L'Archipel nevezetű helyen volt. Imádtam ezt a szállást! Végtelenül nyugodt, kedves, segítőkész a személyzet és az egész olyan mint egy kis oázis. Kaptam nagyon jó reggelit, tudtam náluk ruhát mosatni is és biztosítottak biciklit is. Nekem a kedvencem egyértelműen a nyitott tetejű fürdőszoba volt. Itt összesen 84.000 forintot fizettem a 4 éjszakáért, reggelivel. Igen, egy kicsit drága, de ide pihenni mentem és erre nem sajnáltam.

Közlekedés:

A szigeten kizárólag lovaskocsival, biciklivel és gyalog lehet közlekedni. Nagyon pici a sziget, így kb 1 óra alatt körbe lehet sétálni teljesen. A szigeten végig bringával közlekedtem, amit napi 80ezer rúpiáért a szállástól béreltem (1800ft). Sok helyen sajnos nem könnyű bringázni, főleg a parthoz közeli utakon mert nagyon mély a homok. Ennyit viszont totál megért, mert így bárhonnan bárhova el tudtam jutni a szigeten kb 5 perc alatt. Az utak labirintusosak és a sziget belsejében nehéz is követni őket.

Napjaim a paradicsomban:

A Gilin töltött napokat nem is bontanám külön, mert nagyrészt napozásból, óceánban pancsolásból és evésből állt. Az ember későn kel, reggelizik egy jót, lecsoszog a partra, napozik, fürdik, pihen. Tényleg olyan, mintha kicsit megállna az idő. Én itt tényleg nagyon jól tudtam pihenni, nem gondolva az otthoni dolgokra. Esténként pedig "kötelező" program volt kiülni és nézni a naplementét Balival a háttérben. Sosem fogom elfelejteni ezeket a naplementéket.

A víz gyönyörű türkizkék és nagyon tiszta, a tengerpartok pedig végig arany/fehér homokosak. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy néhány partszakaszon éles korallos az óceánfenék. Tengeri cipőt mindenképp érdemes vinni. Én egyszer mentem be anélkül egy ilyen partszakaszon és nem volt jó, de szerencsére sérülés nélkül megúsztam.

A sekély részeken amúgy elég nagy a valószínűsége, hogy teknősbe botlik az ember. Érdemes nyitott szemmel járni, akarom mondani úszni és snorkellezni amennyit csak tudtok.

Az egyetlen szervezett programom egy snorkell túra volt a szigetek körül. Rengeteg halat és teknőst láthattam testközelből, de a korallok is gyönyörűek voltak. A túra egyik megállója a Gili Meno melletti víz alatti szobor volt, ami elképesztően szép volt, főleg a sok hallal és teknőssel ami körülötte úszkált. Mindenképp megéri ez a túra. A guide-ok igyekeznek mindig a lehető legjobb helyre vinni az embereket, hogy minél többet láthassanak. A félnapos túrát kb 7.000 forintért foglaltam a Get Your Guide oldalán és imádtam minden percét. A linkre kattintva ti is le tudjátok foglalni ugyanezt a túrát.

A rengeteg mászkálás, túrázás és levezetett kilóméter után, amit Balin nyomtam, kifejezetten jól esett ez a végtelen nyugalom és pihenés ami Gili Air-en várt. Itt tényleg ki tudtam kapcsolni teljesen. Mindenképp iktassátok be az egyik Gili szigetet a menetrendbe, totál megéri!

Ha esetleg azon gondolkoztok, hogy mindegyik szigetet érdemes-e megnézni, arra azt tudom mondani, hogy válasszatok egyet és maradjatok ott. Ha egyet láttatok, akkor az összeset láttátok.

Ha szeretnéd, hogy megtervezzem az álomutazásodat Balira, kattints a lenti gombra.

Gasztro:

A szigeten rengeteg jó étterem van, rosszat nem nagyon lehet enni. A lenti térképen megtaláljátok az összeset, melyekről képet csatoltam. Azért egy párat viszont kiemelnék mint kedvenc helyek a szigeten: Mowie's, JUJU, Barefoot Blondie, Mama Pizza, Kopi Susu, Aura Bowls. Ha pedig helyi kaját ennétek akkor a zZz Warung.

Költségvetés:

Nehéz szétszedni a költségeket, főleg a repülőt és a költőpénzt, így a költségvetést a teljes egy hónapos utazáshoz Instagramon a "Asia Info" highlight-ban találjátok. Ide kattintva a költségvetésről szóló sztorik elején lesztek: KATT IDE

Az árak nagyon hasonlók Balihoz képest. Itt is vannak nívós és kevésbé nívós éttermek. Lehet találni menő, tengerparti éttermet és helyi kis warungot is. A menő, naplementés helyeken nagyjából itthoni árak vannak, de a helyi éttermekben olcsón meg lehet kajálni.

Térkép (látnivalók, gasztro helyek és minden más):


1 051 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page