top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Téli hosszú hétvége a hideg északon, Osloban.

Frissítve: jan. 13.

December első felében 4 napot töltöttem Norvégia fővárosában, Osloban. A márciusi koppenhágai utazásom óta ez volt az első utazásom skandináviába és már nagyon hiányzott. Oslo nem okozott csalódást, nagyon szerettem a város hangulatát. Tarts velem és elmesélek mindent erről a városról.

Utazás és közlekedés:

Mivel a Magyarországon is népszerű fapados társaságok kivették Oslo-t a téli menetrendből, így az egyetlen opcióm a Norwegian Air volt. A jegy nagyjából 60ezer forint volt egy kabin bőrönddel és priority szolgáltatással együtt. A Norwegian-nek amúgy nagyon jó a fedélzeti kiszolgálása és még ingyenesen 15 perc wifi használatot is biztosítanak. Az út kicsivel több volt mint két óra. A gép odafelé pontosan indult, hazafelé viszont egy 50 perces késéssel tisztelt meg.

Osloban a tömegközlekedés - ugyanúgy mint minden más - elég drága. Odafelé a reptéri express vonatot választottam a városba való bejutáshoz, ami 210 NOK volt (~9ezer forint). Visszafelé pedig egy sima vonatot választottam ami nagyon hasonló, viszont lényegesen olcsóbb volt (114 NOK), bár még ez is drága az otthoni árakhoz viszonyítva. Ezeken kívül elhasználtam még pár vonaljegyet is amit a Ruter applikációban egyszerűen meg lehet venni és egy pillanat alatt lehet érvényesíteni. Nagyon jól, egyszerűen és gyorsan használható az oslói tömegközlekedés.

Szállás:

A szállásom az Anker Hotel***-ben volt ami összességében tökéletesen megfelelt minden elvárásomnak. Összesen 130.000 forintot fizettem a 3 éjszakáért reggelivel. Ez egyáltalán nem kevés, de ha nem egyedül utaztam volna, akkor ez az ár kétfelé osztva már nem is olyan vészes. A szoba teljesen elfogadható, kényelmes volt. A reggeli viszont túlszárnyalta az összes elvárásomat. Nagyon nagy választék, friss, finom ételek és minden rendszeresn töltöttek is. Nagyon sok szállodának lenne mit tanulnia tőlük.

Napjaim a városban (látnivalók, gasztro helyek...stb.):

Mivel vasárnap csak este indult a gépem hazafelé, így 3 teljes napom volt a városban azt leszámítva, hogy pénteken "Home Office"-ban dolgoztam. Oslo egy nagyon jól sétálható város és könnyű eligazodni, tájékozódni is a városban. Én az első nap után már egyáltalán nem használtam a GPS-t és odataláltam mindenhova. A város nagyon modern és nyugodt, rengetegen gyalogolnak és kerékpároznak. Magasan itt láttam eddig a legtöbb elektromos autót is, viszont a város egyáltalán nem autóközpontú. Főleg a gyalogosoknak, kerékpárosoknak és a tömegközlekedésnek kedvező közlekedési rendszert alakítottak itt ki a norvégok. Hasonlóan élhető és szerethető város mint Koppenhága.

Első nap (érkezés másnapja):

Az első napomon még dolgoztam a szállásról és csak utána indultam el a városba. A város elég kicsi, szóval gyalog szépen be lehet járni. Zseniális város és nagyon gyalogos barát és rendkívül "zöld". Én már az első (fél) napon a város legnagyobb részét meg tudtam nézni. Sok időm egyáltalán nem volt, mert már délután 3-kor sötétedett. A nap során érintett látnivalók:

  • Damstredet: Oslo egyik régi utcája, klasszikus skandináv stílusú házakkal.

  • Oslo Domkirke: Osloi dóm.

  • Karl Johans gate: Oslo egyik népszerű főutcája.

  • Det kongelige slott: A norvég királyi palota.

  • Radhuset: Az osloi városháza, ami valószínűleg a világ legrondábbja. :D

  • Aker Bryge városrész: A város egyik modern, vízparti része.

  • Astrup Fearnley Museum of Modern Art

  • Operahuset Oslo: A méltán híres osloi Operaház.

Az egyetlen problémám az a hőmérséklet volt, ugyanis napközben -8°C, éjszaka pedig -12-15°C volt. Kesztyűben is nagyon fázott a kezem és nap végére a lábaimat is alig éreztem. Az operaház mindig egy jó menedéket jelentett, ha nagyon fáztam. Ott ingyenesen el lehet menni mosdóba is és egy kicsit melegedni is lehet az előcsarnokban.

Második nap:

A második napot egy jó kávéval és péksütivel indítottam a Tim Wendelboe kávézóban és a Godt Brod pékségben, majd felfedeztem a Grünerlokke városrészt. Ezt követően bementem a központba és ott mászkáltam még, illetve a város modern kerületében fotózgattam. Ott valahogy nagyon megfogott a modern építészet és lőttem pár jó fotót az épületekről és irodákról, illetve az Akrobaten hidat is megnéztem.

Este még az Operát és a tetejéről az elképesztően szép naplementét néztem meg, majd sétáltam a karácsonyi fényekkel teli belvárosban. Ekkorra már teljesen szét voltam fagyva, de már nem érdekelt, mert egyik végtagomat sem éreztem. :D

Harmadik nap:

Az utolsó napomon a kicsekkolást követően a Monolitten-nél kezdtem, a bőröndöket pedig ott hagytam addig a szállodában. Ez volt az a nap amikor a hó úgy igazán elkezdett esni. Visszamentem a belvárosba és mégegyszer elmentem az Operához egy utolsó búcsút venni. A városnak egyértelműen az a része a legszebb és a legemlékezetesebb. Beültem még egy utolsó kávéra és péksütire egy kávézóba, felvettem a bőröndömet a szálláson és elindultam a reptérre.

Gasztronómia:

Alapvetően nagyon nagyon nemzetközi. Belgiumhoz tudnám hasonlítani, ugyanis a legtöbb hely különféle nemzetközi étterem, de talán távol-keleti étteremből van a legtöbb. Én ettem rament (200 NOK), pizzát (160 NOK), burgert (150 NOK) és egyéb ételeket is. Az éttermi árak nagyon magasak és a tudatos adózás miatt az alkoholok is irreálisan drágák. Általánosságban azt tudom elmondani, hogy egy éttermi fogyasztás (csak főétel+ital) minimum 8-9.000 forintnak megfelelő norvég koronától indul. A víz a legtöbb helyen ingyenes és bátran megihatja mindenki. Norvégiának van a világon az egyik legtisztább csapvize.

A kávé kultúrájuk nagyon jó és szinte egyáltalán nem lehet kapni rossz kávét. A jobbnál jobb kávézók sokszor egymást érik az utcán. Ha pedig kávé, akkor péksütemény, ugyanis a norvég péksütemények nagyon jók. Kötelező kipróbálni a Skolebolle, Skillingsboller és Oslo Kringle péksüteményeket, vagy éppen a zseniális norvég tortákat.

Költségvetés:

  • Repjegy: 60.000.-/fő, kabin bőrönddel és priority szolgáltatással együtt.

  • Közlekedés: 500 NOK /fő (~20.000.-)

  • Szállás: 3270 NOK /fő (ez két utazó esetén feleződik).

  • Költőpénz (belépő, bolt, étterem...stb): 1800 NOK /fő

Összesen kb. 275.000 forintból úsztam meg ezt az utazást. Itt mégegyszer megemlítem, hogy elég drága város és az éttermi árak nagyon fájdalmasak. Biztos vagyok benne, hogy valamivel olcsóbban is ki lehetett volna hozni ezt az utazást, de most így sikerült.

Összességében:

Én nagyon szerettem ezt a várost és bármikor visszamennék annak ellenére is, hogy mennyire drága város. Nagyon szívesen megnézném nyáron is, amikor nincs ennyire hideg. Az emberek kedvesek, szinte mindenki beszél angolul. A közlekedés, a környezet és az életmód nagyon modern és nagyon élhető. Koppenhágát is szerettem, kb ezt vártam Oslo-tól is és meg is kaptam. Összességében Oslo egy nagyon szerethető város.

Térkép:

Galéria:


454 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page