top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Dolgok, melyeket nem tudtál Izlandról

Izland nem csak a látnivalói miatt érdekes, ugyanis energia gazdálkodási, gasztronómiai, társadalmi és gazdasági szempontból is nagyon különleges és érdekes hely.

Kezdjük is ezt a bejegyzést a számomra leglenyűgözőbb résszel, a fenntarthatósággal és a megújuló energiával. Izland, energiájának 100%-át megújuló energiaforrásokból szerzi. Az elektromos áram kb 74%-át vízerőművek, a maradék 26%-ot pedig geotermikus erőművek termelik. Utóbbit, vagyis inkább a felszivattyúzott forró vizet a sziget épületeinek fűtésére használják, illetve a legtöbb háztartásban ilyen melegvíz folyik a csapból is. Az épületek legnagyobb részét természetes hővel fűtik, emiatt a rezsi ezen része teljesen ingyenes a szigetországban.

A teljes klímasemlegességet 2050-re tervezik elérni, a fosszilis tüzelőanyagoktól való teljes megválással együtt. Még a levegőben lévő szén-dioxid megkötésére is létrehoztak erőművet, amely évente 4.000 tonna CO²-t köt meg és alakít kőzetté.

Izland gasztronómiája és "mezőgazdasága" is fenntartható. Ha jártatok már Izlandon, biztos láttatok ti is sok-sok narancssárga fényfoltot az égen és gondolkoztatok rajta, hogy az vajon mi a csuda. Azok bizony geotermikus energiával fűtött üvegházak, ahol a sziget mezőgazdasági termékeinek nagy részét termesztik, ezzel megspórolva az importtal járó kibocsátásokat és extra költségeket. Éjszaka és a téli sötétség idején energiatakarékos LED világítással segítik a növények növekedését ezekben az automatizált üvegházakban.

Tudtátok, hogy a világ legészakibb banánültetvénye Izlandon található? A geotermikus energiával még ezt is megoldották, de természetesen a banán nem tartozik a fő termények közé. Izland legfőbb terményei a paradicsom, uborka, paprika és a káposzta. Van egy nagyon izgalmas étterem is a Golden Circle közelében, ahol konkrétan egy ilyen üvegházban, a növények között van megterítve és ott lehet enni. Az étterem neve Friðheimar. Ebben az üvegházban főleg paradicsomot termesztenek, emiatt a menü is főleg a paradicsomon alapszik.

Izland népszerűségének növekedésével muszáj volt szigorú intézkedéseket is hozni. Kitiltották a luxushajókat, lezártak természetvédelmi területeket és nem igazán engednek a kereslethez igazodó szálloda beruházásokat sem megvalósítani. Ez az árakat magasan tartja, ami kordában tartja a szigetre látogatók számát is. Nagyon okosan állnak hozzá ehhez is.

Rövid érdekességek Izlandról:

  1. Izland területe 103.000 km² és nagyjából 370 ezer lakosa van. Területe kb 10%-kal nagyobb mint Magyarországé, népessége pedig csak 26-od annyi. Nagyjából 3,6 ember jut egy négyzetkilométerre, ami nem túl sok.

  2. Izlandon (néhány kivétellel) nem használnak vezetékneveket. Mindenki az apja (ritka esetben az anyja) keresztnevét viszi tovább, mint utótag. A fíú gyermekek "son", a lány gyermekek "dóttir" végződést kapnak. Példa: Stefán Gunnarsson gyermekei Róbert Stefánsson (fiú) és Harpa Stefánsdottír. Ez magyarra fordítva kb úgy hangzik, hogy "Róbert, Stefán fia / Harpa, Stefán lánya". Vannak izlandiak akik az izlandi és a nálunk megszokott rendszert is használják.

  3. Az izlandi nyelvben 100 különböző kifejezés létezik a szélre. Ebből is látszik mekkora szerepe van a szélnek az izlandi hétköznapokban.

  4. Izlandon több mint 10.000 vízesés, 130 vulkán (30 aktív) és 11 gleccser található, szóval senki nem marad látnivaló nélkül, az egyszer biztos.

  5. Az izlandiak igazi könyvimádók, ugyanis Izlandon az egyik legmagasabb az egy főre jutó könyvkiadás. Illetve, Izlandon nagyjából minden tizedik ember író, aki könyvet is adott már ki. A rossz időben mi mást csinálnának nem?

  6. A világ egyik legbiztonságosabb, legboldogabb és leggazdagabb országa. A 2023-as adatok alapján, Izland a 9. helyet foglalja el a világ egy főre jutó GDP rangsorában.

  7. A világ legrégebbi parlamentjét Izlandon alapították 930-ban.

  8. Az izlandiak 30-40%-a hisz az elfek létezésében. Vannak helyek a szigeten ahol utat sem hajlandók építeni, mondván az az elfek lakóhelye.

  9. Izland a világ top 10 országa közé tartozik az egy főre jutó kávéfogyasztást tekintve. Meglepő, de az északi országokban nagyon nagyon sok kávét isznak az emberek.

  10. Izland sok-sok állatnak ad otthon, de mindközül talán a sarki rókák, a bálnák, cápák, gyilkosbálnák és természetesen a lundák a legkülönlegesebbek. A világ legnagyobb lunda populációja Izlandon, a Vestmannaeyjar szigeten él.



87 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page