top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Télből nyárba: Fuerteventura

Frissítve: jan. 13.

Lassan már szokássá válik, hogy a Karácsonyt egy melegebb helyen töltöm és ez tavaly sem volt másképp. December végén egy egész hetet Fuerteventura szigetén töltöttünk. Nekem kivételesen ez már a második alkalom volt Fuertén, ugyanis 2018 végén szintén ott jártam (arról az utazásról ITT olvashatsz). Na de nézzük is ezúttal milyen volt ez az egy hetes "télből nyárba" utazás.

Tudom-tudom most azt kérdezed, hogy nem unalmas-e kétszer ugyanoda menni. Alapvetően egyetértenék, de nekem a Kanári-szigetek és Madeira az a két különleges hely ahova akárhányszor, akármikor visszamennék.

Utazás:

Az utazáshoz a WizzAir budapesti járatát választottuk, amire a jegyeket még augusztusban foglaltuk. Egy főre a jegy és a priority kb. 120.000 forint volt összesen. Egy aprócska késést leszámítva semmi gond nem volt egyik járattal sem. A menetidő nagyjából 5 óra volt mindkét irányba, ami minden csak nem kényelmes egy keskenytörzsű gépen. Vannak olyanok akik emiatt el sem utaznának ide, pedig bőven megéri az az öt óra nyomorgás.

Autóbérlés és közlekedés:

Rengeteg, szebbnél szebb látnivaló van szétszórva a Kanári-szigetek minden tagján. Ezeket egyértelműen autóval a legcélszerűbb meglátogatni, ugyanis így nincs időhöz vagy menetrendhez kötve az ember, ráadásul sokkal gyorsabb és ezáltal több dolog fér bele az időbe. Kanárin az autóbérlés egyáltalán nem drága és az önrész nélküli biztosítás gondoskodik a teljes nyugalomról a bérlés során. A szigeten amúgy a parkolás majdnem mindenhol ingyenes.

Nekem összesen ez volt a negyedik alkalom a Kanári-szigeteken és most negyedjére is a Canary Islands Car-t (CICAR) választottuk. Szerintem egyértelműen a legjobb választás ha ide utazik az ember. Egy Seat Leon-t béreltünk 8 napra 260€-ért és ugyanúgy mint máskor, most is flottul és gyorsan ment minden.

Szállás:

A szállásunk a Fuerteventura Princess Hotel****-ben volt Morro Jable városától nem messze. A 7 éjszaka félpanziós ellátással 466€ volt fejenként. A szálloda hatalmas területen fekszik, van sok medence, baldahinos tengerparti ágyak, sok-sok program, saját homokos tengerpart és még sorolhatnám. Összességében a kaja is nagyon jó volt, brutális a választék és változatosak az ételek is. A szálloda előtt egyébként ingyenesen lehet parkolni, illetve egy Mercadona is van gyalogtávra ha bolt kéne.

Napjaink Fuerteventurán:

A kevés kivétel közül ez az utazás az egyik ahol egyáltalán nem dolgoztam. Jól esett végre egy kis kötetlen pihenés. Fuerteventura a Kanári-szigetek második legnagyobb szigete. Rengeteg a látnivaló és a sziget hosszúkás alakjából adódóan elég nagyok tudnak lenni a távolságok. Egy hét alatt könnyedén le lehet vezetni 1000-1200 kilómétert. Az utak nagyon jók, de a szerpentinek nem ritkák a sziget nyugati felén.

A sziget nagyon változatos, a fehérhomokos strandokon keresztül, az aranyhomokosokon át egészen a feketehomokos strandokig, minden megtalálható a szigeten. Ezen kívül vulkánok, gyönyörű falvak, világítótornyok és rengeteg kilátó is megtalálható.

Időjárás:

Hőmérséklet: Rengetegszer megkaptam már azt a kérdést, hogy milyen idő van télen a Kanári-szigeteken. Nagyon becsapós lehet ha az ember az időjárás előrejelzést nézi, ugyanis ott a téli napokra 20-22 fokos maximumot ír ami annyira azért nem tűnik soknak. VISZONT, a ráktérítő közelsége miatt a napsugarak beesési szöge nagyobb, ezáltal a hőérzet is más. Minden kételkedőnek üzenem, hogy iszonyatosan meleg tud lenni télen és nagyon durván éget a nap is. Az autó hőmérője volt, hogy 36°C-ot is írt.

Vízhőmérséklet: Az óceán hőmérséklete egész évben nagyon hasonló, alacsony a hőingása. Nyáron kb. 22-23 fokos, de télen is kellemes 20-21 fokos a víz, ami a tikkasztó hőségben nagyon kellemes, frissítő.

Szél: Igen, sajnos a Kanári-szigeteken mindenképp érdemes számolni akár erősebb széllel is, de időnként még homokvihar is szokott lenni. Na megijedni azért nem kell, mert az esetek többségében teljesen elviselhető a szél.

Első nap (érkezés):

A gépünk délután öt órakor érkezett meg, ezt követően egy rövidebb sorbanállás után átvettük az autót. A reptértől nagyjából 40 percre volt a szállás, ami egész elfogadható. Sokmindenre már nyilván nem volt időnk, becsekkoltunk a szállodába, kicsit körbejártuk a hotel területét és vacsoráztunk egyet. Az utazás rengeteg energiát elvesz, éppen ezért mindegyikőnk hulla volt már a nap végére.

Második nap:

A második napot a sziget egyik legszebb falujában, Betancuriában kezdtük. Ez a falu másodszor is ugyanolyan gyönyörű, mint amikor először voltam ott. Végtelenül nyugodt falu, süt a nap, a pálmafa levelei lengedeznek a szélben, a főtéren gitározik egy helyi bácsi és mindeközben a karamelizált magvak illata lengi be az egész falut. Utóbbit egyébként kötelező kipróbálni, isteni finom. Itt mindig úgy érzem mintha kicsit megállna az idő, egyszerűen varázslatos hely.

Betancuria után elindultunk Ajuy felé, de előbb megálltunk a Risco de Las Peñas kilátóban. Innen csodás kilátás nyílik a sziget nyugati felére és még sok mókust is lehet látni a köveken ugrálva.

Ajuy feketehomokos partja szerintem az egyik legkülönlegesebb tengerpart ahol valaha jártam. Máshol még nem láttam ennyire fekete homokot. Gyönyörű az éjfekete homok és a hullámok fehér habjainak játéka. Itt a parton a La Jaula de Oro nevű étteremben ebédeltünk egy jót. Ha tehetitek, üljetek be ide mert isteni a kaja.

Ezen a partszakaszon rengeteg barlang is található, amiket mindenképp érdemes megnézni. A feketehomokos part jobb oldalán megy fel egy út, ott kell elindulni a barlangok felé. Ha valakit nem érdekelnek a barlangok, akkor is érdemes ide felmenni, ugyanis az út végig a magaspart mentén megy és nagyon szép a kilátás. A barlangok nagyon veszélyesek is tudnak lenni, ezért dagálykor NE menjetek le, mert olyankor a hullámok simán képesek becsapni a barlangokba.

Sötétedésig ott voltunk a parton és megnéztük a naplementét. Érdemes úgy időzíteni, hogy ezt ti is meg tudjátok nézni, ugyanis gyönyörű itt a naplemente. Sokan kiülnek a sziklák szélére és onnan nézik ahogy a "víz alá bukik" a nap. Mi már sötétben indultunk vissza a szállásra, hogy még elérjük a szállodai vacsorát.

Harmadik nap:

A harmadik napot a sziget Észak-Keleti részén kezdtük a Corralejo melletti Popcorn beach-en. Ez a strand a popcorn alakú kavicsai miatt lett híres, melyek tulajdonképpen széttört korallok lescsiszolódott darabjai. Az egész strandot beborítják és mindenképpen egy különleges élmény ezt látni, ráadásul nagyon jó fotókat is lehet lőni.

Fontos megjegyeznem, hogy ide nagyon-nagyon rossz az út egészen Corralejotól, úgyhogy mindenki csak saját felelősségre menjen. A kavicsokat pedig kérlek ne vigyétek el. Rengeteg turista visz haza ezekből a kavicsokból, pusztítva ezzel ezt a különleges partszakaszt.

A Popcorn Beach után Corralejo homokdűnéi következtek, ahol mászkáltunk és strandoltunk is egy kicsit a hosszú, aranyhomokos strandon. Ezek a homokdűnék hasonlók mint Gran Canarián a Maspalomas homokdűnék, csak sokkal nagyobb kiterjedésű területen fekszik.

Fun Fact: Minden év novemberében itt rendezik a Nemzetközi Sárkányfesztivált, ami egy rendkívül látványos esemény rengeteg, színesebbnél színesebb és nagyobbnál nagyobb sárkánnyal.

Strandolás után bementünk Corralejo belvárosába egy kicsit sétálni sötétedésig. Még mindig nagyon szeretem ezt a kis várost, nagyon jó a hangulata. Legutóbb itt volt a szállásunk is. Érdemes elgondolkozni szállás ügyben ezen a részen is.

Negyedik nap:

Az utazás napját is számolva három hajtós nappal a hátunk mögött, ideje volt egy kis passzív pihenésnek is, így a negyedik napunkat egy az egyben pihenéssel töltöttük a szállodában. Na jó, azért ez teljesen nem igaz, mert késő délután azért csak benéztünk Morro Jable-ba is. A parti sétányon mindenképp érdemes végig sétálni, illetve a naplementét is megéri megvárni.

Ötödik nap:

Erre a napra tartogattuk a sziget egyik legnagyobb látnivalóját, Cofetét. Az út erre a partszakaszra továbbra is földes, de valamennyit javítottak rajta ahhoz képest amilyen 2018-ban volt. A teljes földes szakasz nagyjából 20km egy irányba és az autók biztosítása továbbra sem fedezi a földesúton történt károkat, így mindenkinek csak saját felelősségre ajánlott bevállalni. Ha arra vagy kíváncsi, hogy megéri-e a kockázatot, MEG!!

Szerintem Cofete minden kétséget kizáróan Európa egyik legszebb partja. A képek sajnos nem igazán adják át azt az érzést mikor ott áll az ember a több kilóméter hosszú parton és az egyik oldalon a sziget nagy hegyei magasodnak, a másik oldalon pedig a hatalmas hullámok nyaldossák a partot. Valami elképesztően szép (másodszor is)!

A hullámokkal ajánlott nagyon óvatosnak lenni mert nagyon erősek és simán ledöntik az embert a lábáról. Érdemes a parton is a víztől tisztes távolságban lepakolni, mert néha-néha vannak olyan hullámok amik akár 30-50 méterrel kijjebb mennek és ha túl közel voltak a cuccok, akkor aztán visz mindent. Tapasztalatból írom. :D

Egy bő fél napot strandoltunk, ugráltunk a hullámokban és napoztunk a parton. A naptej ide is erősen ajánlott, mert szinte egyáltalán nincs árnyék a parton és brutálisan meleg szokott lenni.

Miután kistrandoltuk magunkat, elindultunk hazafelé, de előbb útba ejtetük még Sotavento-t. Erről a partról zseniális drónos fotókat lehet találni a neten, de élőben egyáltalán nem olyan. Kicsi gyerekekkel viszont nagyon jó választás lehet, mert a parton sok helyen nagyon sekély a víz.

Hatodik nap:

A hatodik napon El Cotillot és környékét vettük célba. Az első állomásunk a Faro del Toston volt, ami pár kilóméterre van csak El Cotillo-tól, illetve megálltunk strandolni egy igazi fehérhomokos strandon (La Concha). Eltöltöttünk itt egy pár órát majd bementünk Cotillo-ba megnézni a falut.

Miután ott végeztünk, megnéztünk még egy érdekes strandot, ahol több mint száz lépcsőn kell lemenni a magaspartról (Playa de la Escalera). Az idő nagyon szorított minket, ugyanis még el akartuk csípni a naplementét a Calderón Hondo vulkánról. Emiatt nem időztünk sokat a lépcsős strandon hanem indultunk is a vulkánhoz.

Sajnos kicsit késésben voltunk, így egy rövid szakaszon futottunk a parkoló és a vulkán között. Sikerült elcsípni a naplementét és totál megérte még a futás is. Fuerteventurán gyönyörűek a naplementék és kb minden nap más színeket fest az égre. Egyszer klasszikus narancssárga, másszor citromsárga és kék, valamikor rózsaszín és még sorolhatnám. Gyönyörű a sziget kopár belseje a sok apró heggyel és a kikövezett járdákkal. De beszéljenek helyettem inkább a képek.

Hetedik nap:

Újabb három hajtós nap után, az utolsó teljes napunkon szintén nagyrészt a szállodában pihentünk. Alapvetően nem vagyok a passzív pihenős típus, mindig megyek és felfedezek, de néha azért jó csak a napon feküdni vagy a medencében úszkálni. Estefelé átmentünk megint Morro Jable városába egyet sétálni és lélekben felkészültünk a másnapi hazautazásra.

Nyolcadik nap (hazautazás):

A gépünk csak estefelé indult haza, úgyhogy még volt egy fél napunk kicsekkolás után még egy-két dologra. Az egyik ilyen látnivaló egy természetes medence volt, amiben simán lehet fürdeni is ha nyugodtabb az óceán. Ez a hely Caleta de Fuste település mellett található és a google maps-en egy "rendkívül kreatív" Piscina Natural néven találjátok. Mindenképp érdemes megnézni mert gyönyörű színeket tud produkálni ahogy egy-egy hullám felcsap a medencéhez.

Végül a sziget fővárosában, Puerto del Rosario-ban sétáltunk egy kicsit mielőtt kimentünk volna a reptérre. Pár óránál többet szerintem nem igazán érdemes rászánni, annyira nem érdekes város.

Ezután kimentünk a reptérre, leparkoltuk a bérelt autót, kis túlzással behajítottuk a kulcsot a bérlős cég irodájába és elindltunk a biztonsági ellenőrzéshez.

Összességében:

Jó volt visszatérni Fuertére és egyáltalán nem volt unalmas másodszor sem. Gyönyörű a sziget és mindig talál újat az ember, meg természetesen ott van az összes már látott hely amit nem lehet megunni. Fuerte mindenképp egy különleges sziget és ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el egyszer ide.

Ezen az utazáson abszolút sikerült pihenni és feltöltődni, ezzel rákészülve a következő évre (2023, igen tudom, kicsit későn írtam meg ezt a bejegyzést).

Teljes költségvetés és árak:

  • Repjegy: 120.000.- /fő (priority és helyfoglalással együtt)

  • Szállás: 466€.- /fő

  • Autó: 260€ összesen +üzemanyag (120€)

  • + Költőpénz

Fejenként nagyjából 500.000 forintból jött ki nekünk ez az utazás mindennel együtt. Ennél persze jóval olcsóbban és drágábban is ki lehet hozni.

A bolti árak nagyon hasonlók az itthoni árakhoz, az éttermek viszont valamivel drágábbak. Főételek 10-12€-tól indulnak, az üzemanyagnak literje 1,6 és 1,7€ között mozgott.

Térkép:

Galéria: