top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Ausztria: Zotter csokigyár

Frissítve: jan. 13.

Ebben a rövid bejegyzésben egy olyan helyről olvashattok majd, amit bármilyen ausztriai vagy nyugat-magyarországi utazás során be lehet iktatni a programba. Ez pedig nem más mint a Zotter csokoládéüzem gyárlátogatása. Gyerekeknek, fiataloknak és idősebb korosztályoknak is tökéletes időtöltés, az édesszájúaknak pedig maga a paradicsom.

A belépő felnőtteknek 18,9€, ami egyáltalán nem olcsó, de mindenképpen megéri az árát. A látogatás során ezt az összeget simán le is lehet enni, ugyanis annyi mindent lehet kóstolni. A látogatás elején mindenki kap egy díszes porcelán kanalat is, amivel a túra során az olvadt csokoládékat és egyéb édességeket lehet kipróbálni.

A látogatás menete:

A legelső megálló a csokimozi, ahol egy rövid ismertető filmet vetítenek a gyárról, az alapítóról, alapanyagokról és természetesen magáról a csokoládéról. Ezt követően indul a közel 90 perces interaktív túra a gyárban. Egy üveg folyosóról lehet megfigyelni a gyár működését és mindeközben a belépésnél kapott "audio guide" érdekesebbnél érdekesebb információkat mond el a folyamatokról.

A túra során, a csokoládékészítés folyamatának minden lépcsőjén lehet valamit kóstolni. Az elején nyers kakaóbabot, majd később folyékony csokoládét, bevonatokat, töltelékeket, forrócsokit és a legvégén pedig az elkészült, megszilárdult csokoládékat, bonbonokat, drazsékat, egyéb édességeket.

Minden látogató kap egy ceruzát és egy papírt amin a kedvenceket be lehet jelölni, hogy a túra végén a boltban könnyű legyen megvenni őket. Ez nagyon hasznos volt az egész túra alatt, ugyanis folyékony és elkészült csokoládéból is legalább 20-30 fajtát lehet kóstolni, a bonbonokról és egyéb nyalánkságokról nem is beszélve. Nagyon érdekes volt összehasonlítani és egymás után kóstolni az egyre magasabb kakaótartalmú csokoládékat a fehércsokitól, a tejcsokoládékon át a 100% beltartalmú étcsokoládéig.

Az egész gyár eszméletlenül interaktív és tele van kreatív megoldásokkal. Sokszor a kóstolható csokoládékat különféle futószalagok, kötélpályák vagy éppen robotkarok mozgatják. Hatalmas élmény minden szempontból! A túra végére a cukorsokk szinte garantált, de néha-néha belefér ez is. Az egyetlen tanácsom az az lenne, hogy mindenképpen tartsatok mértéket a kóstolás során, mert nagyon könnyű eltelítődni a sok édességtől már a legelején, pedig a legjobb rész a túra második fele.

A túra legvégén meg lehet vásárolni szinte az összes csokoládét, forrócsokit, drazsét, bonbont amivel a túra során lehetett találkozni. El lehet készíteni a saját töltött vagy éppen díszített csokoládénkat is egy interaktív tervező segítségével.

A vásárlás és a túra után a felesleges energiákat le lehet sétálni a gyár parkjában, ahol rengeteg állatot is tartanak. A park érdekessége a csokitemető, ahol a félresikerült vagy forgalomból már kivont ízesítésű csokoládéknak van emelve egy-egy emlékhely. Zotter Úr máig nem fél kísérletezni az ízekkel, így a temetőben megtalálhatunk olyan valaha létezett ízesítéseket is mint például a mustáros kolbász, oliva, ketchup...stb (igen, jól olvastad mindegyiket).

Térkép (kattints a képre):


1 362 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page