top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

A hat legszebb túra Madeirán

Frissítve: jan. 13.

A kilenc napos madeirai utazás alatt hat, kisebb-nagyobb túrát csináltunk meg. Összesen körülbelül 70km-t túráztunk, ami a teljes napokat tekintve 10km naponta úgy, hogy nem mindennap túráztunk. Ez a bejegyzés kicsit részletesebben fogja boncolgatni a megtett távolságokat, a túrák nehézségét, domborzati viszonyokat és minden más érdekességet. Az általunk megtett hat túrát nehézség szerinti sorrendben fogom leírni.

Madeira túráiról általánosságban:

Madeirán a túráknak két csoportja van, a Vereda és a Levada. A Levada túrák általában könnyebb, kisebb szintkülönbséggel rendelkező, a levadák mentén húzódó túraútvonalak. A Levada tulajdonképpen egy nyitott csatornarendszer, ami levezeti a csapadékot és a forrásvizet a környező településekre. A Vereda túrák inkább a nehezebb, mászós túrákat takarják. Ezeknél a túráknál a táj is inkább hegyesebb, meredekebb és kopárabb.

A sziget összes túrája nagyon jól ki van táblázva és biztonságosan ki van építve. Tisztán látszik, hogy a túraútvonalaik karbantartása mennyire fontos a szigetre érkező túrázók miatt. Az összes túrához ajánlott a megfelelő öltözet, de minimum egy normális túracipő vagy bakancs. Sok embert látni sajnos lapostalpú cipőben, szandálban és flip-flop papucsban is. Ők a túrán saját testi épségüket teszik kockára majdnem minden lépéssel. Nagyon veszélyes a nem megfelelő cipő viselete a csúszós, hegyes, egyenetlen sziklákon. A szigeten amúgy van egy Dechatlon ahol be lehet szerezni minden szükséges kelléket a túrákhoz.

Az általunk megcsinált túrákon kívül még rengeteg, szebbnél szebb útvonal van a szigeten. A Visit Madeira oldalán megtaláljátok az összes túrát térképpel és leírással együtt. A túrák során nagyon nagy segítség volt a Walk Me | Walking in Madeira applikáció, ahol offline tudtuk követni, hogy merre járunk az adott túraútvonalon és még mennyi van vissza. Az applikáció használatáért egy egyszeri 3.390 forintot kell fizetni, de ez bőven megéri.

PR11 Vereda do Balcoes

Nehézség: 1/10

Távolság: 3km

Menetidő: 1 óra

Túra típusa: oda-vissza

Kezdési idő: mindegy

Max. magasság: 880 m

Min. magasság: 870 m

Indulási pont: Ribeiro Frio

Végpont: Balcoes kilátó


Egy könnyű, rövid séta az egész túra, a kilátóból pedig gyönyörű a látkép a sziget két legmagasabb pontjára és az óceánra. Mindenképp érdemes felmenni. Különleges túrafelszerelés nem indokolt ehhez a túrához. Nagyjából egy óra alatt meg lehet csinálni oda-vissza.


PR1.2 Vereda do Pico Ruivo

Nehézség: 4/10

Távolság: 6km

Menetidő: 2,5 óra

Túra típusa: oda-vissza

Kezdési idő: mindegy

Max. magasság: 1.852 m

Min. magasság: 1.582 m

Indulási pont: Achada do Teixeira

Végpont: Pico Ruivo


Ez a túra a nagy PR1 túra kistesója azoknak akik nem merik bevállalni a nagy túrát, de szívesen megcsodálnák a kilátást a sziget tetjéről. Ez a túra már nem a legkönnyebb, ugyanis majdnem 300m szintkülönbséget kell megmászni. Az egész túra egy nagy emelkedő és visszafelé egy lejtő. A kezdési idejét tekintve teljesen mindegy mikor kezdi el az ember. Ezt a túrát mindenképpen tudom ajánlani napfelkelte vagy naplemente elcsípéséhez. Ide már mindenképp normális, túrázásra alkalmas cipőben menjetek és vigyetek magatokkal meleg ruhát az erős szél miatt. A túra egy parkolóból kezdődik, ahol könnyen ott lehet hagyni az autót ingyenesen a túra idejére. Az út jó, egyáltalán nem nehéz feljutni kocsival. Az "alaptáborban" mindenképp igyatok egy teát (csak kp)!


PR9 Levada do Caldeirao Verde

Nehézség: 5/10

Távolság: 17,5km

Menetidő: 5 óra

Túra típusa: oda-vissza

Kezdési idő: reggel, minél korábban

Max. magasság: 1020 m

Min. magasság: 872 m

Indulási pont: Parque Florestal

Végpont: Caldeirao Verde


Annak ellenére, hogy ez a túra meglehetősen hosszú, egyáltalán nem nehéz. Egy-két mászós részt leszámítva egy hosszú séta az egész, végig a hegyoldalban. Az egyetlen nehezítő tényező, a rengeteg ember. Érdemes minél korábban menni, hogy el lehessen kerülni a szűk levadák mentén a szembeforgalmat és a tömegnyomort. Gyönyörű az egész túra és van öt alagút is a túra közepe felé. Mindenképp legyen nálatok fejlámpa, mert vak sötét van a legtöbb alagútban. Réteges öltözet és rendes túracipő/bakancs ajánlott! A túra során nincs lehetőség ételt vagy italt venni, legyen nálatok kaja! Talán ezen a túrán lehet a legjobban megfigyelni a madeirai gazdag növényzetet és a levadák egyediségét. Az egész túra a levada mellett megy és gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, völgyekre. A túra egyik fő látványossága a Caldeirao Verde, ami egy hatalmas kör alakú kráter, benne egy hatalmas vízeséssel. A vízesés lábához oda lehet menni fotózkodni is. Lenyűgöző az a dús páfrány erdő ami a kráterben van.

A túra indulási pontjának megközelítése itt már nem olyan egyszerű. Egy egy sávos, kétirányú út van egy hosszabb szakaszon és néha előfordulhat, hogy tolatgatni kell a meredek, kanyargós úton ha jönnek szembe. Kizárólag a parkolóban lehet ott hagyni az autót, ami pedig fizetős. A sorompónál kapott bizonylatot a múzeumban kell érvényesíteni és fizetni. Mi 3€-t fizettünk a túra idejére.


PR6 Levada das 25 Fontes + PR6.1 Levada do Risco

Nehézség: 6/10

Távolság: 14km

Menetidő: 5 óra

Túra típusa: oda-vissza

Kezdési idő: reggel, minél korábban

Max. magasság: 1288 m

Min. magasság: 964 m

Indulási pont: Rabacal

Végpont: 25 Fontes & Risco vízesés


A PR6 már egy kicsit nehezebb túra az előbbiekhez képest, ugyanis egyáltalán nem rövid túra és még több mint 300m szintkülönbséget is meg kell mászni rajta. Az, hogy ez a túra is gyönyörű, az nem kérdés. A túra első felében rengeteg tehénnel lehet találkozni, akik itt-ott felbukkannak a semmiből. Ennél a túránál is a levada mentén megy az egész túraútvonal és gyönyörű növényzet veszi körbe. Rengeteg apró vízesést lehet látni az út során, de a legnagyobb az a PR6.1 túrán becsatlakozó Risco vízesés. Ehhez a túrához is megfelelő cipő és réteges öltözet ajánlott. Napon sokszor meg lehet sülni, de az erdő árnyékában kifejezetten hideg tud lenni. A túra egyik iránya egy folyamatos ereszkedés, visszafele pedig egy erőteljes mászás. Jó kondival rendelkezők előnyben, de nem lehetetlen azok számára sem akik keveset mozognak és nincsenek hozzászokva.

A túra indulási helyének megközelítése nagyon egyszerű. A főút mentén van egy ingyenes parkoló ahol ott lehet hagyni az autót. A túra megfelelően ki van táblázva, lehetetlen eltéveszteni.


PR8 Vereda da Ponta de Sao Lourenco

Nehézség: 7/10

Távolság: 8km

Menetidő: 3,5 óra

Túra típusa: oda-vissza

Kezdési idő: reggel, minél korábban

Max. magasság: 126 m

Min. magasság: 23 m

Indulási pont: Baía d' Abra

Végpont: Ponta de Sao Lourenco


Na itt kezdődik a nehezebb része a túráknak. Elsőre nem tűnik vészesnek ez a túra, de nagyon becsapós. A túrán szinte egyáltalán nincs árnyék, így ha napos időben csinálja az ember az nagyon szenvedős tud lenni. Mi is így csináltuk és az 50 faktoros naptej ellenére is leégtünk. A túra domborzata olyan mint egy hullámvasút. Folyamatos ereszkedés és mászás váltja egymást az egész túrán. A végén pedig egy nagyon durva hegyet kell megmászni a végső kilátás érdekében. A túrán van egy büfé ahova be lehet térni egy jó kis steak szendvicsre vagy pár frissítőre (mosdó 50 cent). A terep elég durva és egyenetlen, úgyhogy ezt a túrát bakancs nélkül semmiképp sem ajánlom. Még bakancsban is boka-gyilkos a terep, nemhogy nélküle. A sziget ezen része nagyon kopár és homokos/sziklás. Érdekes megtapasztalni a sziget ezen arcát is. A szél itt is nagyon erős tud lenni.

Réteges öltözet, naptej, baseball sapka, rengeteg víz és túrabakancs mindenképp ajánlott. A túra kezdőpontját nem lehet eltéveszteni, mert tulajdonképpen egy zsákutcában található. Az út szélén ott lehet hagyni az autókat, csak vigyázzatok mert nagyon magas a padka.


PR1 Vereda do Areeiro

Nehézség: 9/10

Távolság: 15km

Menetidő: 7 óra

Túra típusa: oda-vissza

Kezdési idő: napfelkelte után

Max. magasság: 1857 m

Min. magasság: 1491 m

Indulási pont: Pico do Areeiro

Végpont: Pico Ruivo


Na és végül megérkeztünk a nagybetűs túrához, amely Madeira két legmagasabb pontját köti össze. Mi már reggel korán felmentünk a túra indulási pontjához, hogy megnézhessük a napfelkeltét. Rengeteg ember volt már ott ilyen korán, de sajnos a napfelkeltéből max 15 másodpercet láttunk a felhők miatt. Nagyon hideg, szeles és felhős/ködös idő volt aznap reggel fent a hegyen. Megvártuk, még, hogy kinyisson a fenti büfé, egy utolsó, indulás előtti mosdózás miatt. Ezt követően pedig elindultunk lefelé a túrán, bele a sűrű felhőbe.

A túra iszonyatosan nehéz önmagában is, ugyanis oda-vissza távon kétszer kell ereszkedni és kétszer kell mászni is 350 méter szintkülönbséget. Ha az ember "szerencsés" akkor ezt még az időjárás is nagyban megnehezítheti. Na mi pont így jártunk sajnos, ugyanis odafelé sűrű ködben, erős szélben és szakadó esőben túráztuk végig a távot, így a túra legnagyobb részét csurom vizesen, átázva csináltuk végig. Az esőkabátoknak is annyi értelme volt csak, hogy a gatyáinkra vezette az összes vizet... Meg voltunk róla győződve, hogy minimum megfázunk a túra végéig, de egy tüdőgyulladás sem kizárt. A Pico Ruivo előtti "alaptáborban" egy meleg tea életmentő volt.

A csúcsról sajnos semmit nem láttunk a felhő/köd miatt, így el is indultunk visszafelé. A visszafelé tartó út nagyjából felénél el kezdett kijavulni az idő és még a nap is kisütött. Részben feloszlott a köd és elénk tárult a sziget belsejének a látványa a magas hegyekkel és meredek völgyekkel. Felejthetetlen élmény volt ez az egész túra, még a körülmények ellenére is és büszke vagyok magunkra, hogy meg tudtuk csinálni.

Ezen a túrán is van sok alagút, így a fejlámpát ne hagyjátok otthon. Azt pedig már mondanom sem kell, hogy a megfelelő réteges öltözet, komolyabb túrabakancs, illetve enni- és innivaló nélkül el se induljatok. Időben induljatok, hogy hagyjatok magatoknak bőven időt a túra befejezésére, illetve ha ne adj isten bármi történne veletek a túra során.


8 965 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page