top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Öt nap sörözés és városnézés Prágában.

Frissítve: jan. 13.

Prága az a város, ahova a legszívesebben társasággal megy az ember, hogy közösen fel lehessen fedezni a város legjobb kocsmáit. Na jó, azért a cseh kultúra és az építészet felfedezése sem utolsó szempont, de azért vannak prioritások na... Ez után az öt nap után már tudom miért szeretik annyian Csehország fővárosát. Tarts velem és elmesélem neked az összes hasznos dolgot amit Prágáról tudni érdemes.

Utazás és tömegközlekedés:

Lehetne vitatkozni, hogy vonattal vagy repülővel érdemesebb-e megtenni ezt a kb. 500 kilóméteres távot. Mindegyiknek meg van az előnye, de nálam az időfaktor a repülés oldalára billenti a mérleget (na meg persze, hogy imádok repülni).

Budapestről jelenleg csak a Ryanair üzemeltet közvetlen járatot a cseh fővárosba. Nagyjából 50 perc az út, úgyhogy akár első repülőknek is jó lehet. Összesen négyen utaztunk, a jegyeket pár hónapja vettük fejenként 20ezer forintért. Az alap jegy természetesen olcsóbb volt, de a home office és a laptopok miatt mindenkinek kellett egy plusz táska, így kiegészítettük a jegyet a jó öreg priority-vel.

A reptérről a 119-es busszal és az "A" metróval jutottunk be a városba és ezt mind egyetlen 90 perces vonaljeggyel (40CZK) oldottuk meg. Érdemes letölteni az applikációt, ugyanis nagyon gyorsan és egyszerűen lehet rajta jegyet venni. Itt találjátok az applikációt android és apple készülékekhez, illetve itt találjátok a jegy kategóriákat és árakat.

Szállás:

Egy hatalmas, világos, két hálószobás apartmant béreltünk ki a belvárosban. A fő szempont az volt, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni a szállásról mind a négyen és legyen a központban, hogy ne kelljen sok időt tömegközlekedéssel eltölteni. Az apartman tiszta volt, a kommunikáció és az egyeztetés is gördülékenyen ment. Fejenként 180€-ba került a 4 éjszaka. Egy-két apróságot leszámítva, mindenkinek csak ajánlani tudom. A szállás linkjét itt találod.

Látnivalók és napi programok:

Ahogyan már a barcelonai bejegyzésben is írtam, sajnos az éves 21 nap szabi elég kevés nekem ennyi utazáshoz, így a 4 teljes napból 2 napon is home office-ban dolgoztunk Prágából. Pontosan ugyanolyan jól működött itt is mint Barcelonában. Az egyetlen dolog, hogy meg kell tanulni kezelni a "miért nem vagyok még a városban" érzést munka közben. Hidd el, délután a meló végeztével mindenre marad időd, illetve ott van még a hétvége is. Nekem nagyon beválni látszanak ezek a szerdától vasárnapig tartó, 5 napos utazások. Na de ugorjunk is a programokra...

A napi programok csalókák lehetnek, ugyanis a "gasztro" megállókat nem tartalmazzák, és a prágai tartózkodásunk alatt elég sok időnk ment el sörözéssel és különféle éttermek kipróbálásával. Ezekről egy külön bekezdésben fogok írni a bejegyzés végén.

Első nap (érkezés másnapja):

Sajnos az első napon meglehetősen sokáig kellett dolgoznunk különböző megbeszélések és egyebek miatt, így csak délután 5-kor tudtunk elindulni a városba. Ehhez képest még így is elég sok látnivaló belefért a napba.

  • Václavské náměstí: a Nemzeti Múzeum előtt található Vencel-tér, ahol éjjel-nappal nagy a nyüzsgés.

  • Prašná brána: a híres lőportorony a város szívében, belépő: 150CZK.

  • Staroměstské náměstí: Prága, fotókon is sokat látott főtere.

  • Chrám Matky Boží před Týnem: a főtér ikonikus temploma.

  • Pražský orloj: a híres óra a város főterén.

  • Staroměstská mostecká věž: Az óvárosi Károly-híd tornya.

  • Karlův most: Károly-híd

Ezt követően sétáltunk egy kicsit a "kisoldalon" majd sötétedés után elindultunk hazafelé. Ezt a túrát kizárólag gyalog tettük meg, kb 10-12km lehetett összesen.

Második nap:

Ezen a napon már 3-kor el tudtunk szabadulni a gépek elől és belevetettük magunkat a városba. Rengeteget sétáltunk, nem is használtunk tömegközlekedést. Sajnos az időjárás viszont a második napra elromlott, így esőkabáttal és esernyővel vágtunk neki a napi programoknak:

  • Franz Kafka Otočná hlava: Franz Kafka mozgó szobra

  • Hatalmas séta a Vltava-folyó partján három hidat is érintve.

  • Karlův Most: A Károly-hídból sosem elég.

  • Čechův Most és séta a rakparton.

  • Barangolás a prágai zsidó negyedben.

  • Pražský metronom: Prágai Metronóm

Harmadik és negyedik nap:

A harmadik napunk már home office nélküli volt, úgyhogy megpróbáltuk kihasználni ezeket a napokat amennyire lehetett, bár az időjárás nem kedvezett túlságosan. Szombaton majdnem egész nap borús volt az idő és délelőtt még esett is az eső.

  • Pražský hrad: A nap első látnivalója a prágai vár volt, ahol végül nem mentünk be a katedrálisba, mivel nem fogadták el a diákigazolványainkat. Az alap jegyár egyébként 250CZK. Ide eljutni a 22-es vagy 23-as villamossal a legegyszerűbb. A vár egy abszolút kihagyhatatlan látnivaló, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Vltava folyóra is.

  • Lennonova zeď: Ezt követően elindultunk lefelé a várból és a Lennon-fal felé vettük az irányt. Itt is meglőttük a kötelező képeket majd beültünk egy sörre valahol egy közeli kocsmába.

  • Nejužší pražská ulička (a világ legszűkebb utcája): itt a gyalogos forgalmat is lámpa irányítja.

  • Tančící dům: Magyar nevén Táncoló Házak. Itt is kattintottunk pár kötelező fotót egy szökőkút szélén balettozva. Külső szemlélőként nagyon vicces lehetett, ahogy ittasan a szökőkút szélén állok és egy lábon próbálom megtartani az egyensúlyom, de végül csak elkészültek a képek és nem is lettek rosszak.

A negyedik napon (vasárnap) délután 5 órakor már ment a gépünk vissza Pestre, így sok időnk már nem volt. Kicsekkolás előtt még elmentünk egyet brunch-olni. A szállásról 11-kor jelentkeztünk ki, visszaadtuk a kulcsokat, visszakaptuk a kauciót. A gép indulásáig, arra a pár órára már semmi értelme nem lett volna bármi látnivalót betervezni, így elindultunk a központba keresni egy kávézót ahol el tudjuk tölteni az időt addig, amíg el nem kell indulni a reptérre.

Kávézás és egy kis ücsörgés után felpattantunk az "A" metróra majd a 119-es buszra és már a reptéren is voltunk. A járatokkal egyáltalán semmi probléma nem volt sem odafelé sem hazafelé.

Gasztro rész:

  • Whiskeria bar: ez egy whisky bár egy régi óratoronyban. Több mint 450 fajta whisky kapható náluk és természetesen az összeset ismerik fejből. A srác aki kiszolgált minket, hatalmas arc volt. Másodállásban, a whisky szeretete miatt csinálja és nagyon király sztorikat mondott Prágáról, a whiskykről és minden másról ami szóba került. Összesen 7 italt kóstoltunk és ez egy elég professzionálisan összeállított kóstolóra sikeredett. Imádtuk! A hely kinézete és a személyzet skót szoknyás öltözete csak hab a tortán. Nagyon nagyon jó hely! Annak ellenére, hogy a whisky nagyon nem cseh, whisky szeretőként mindig jó ötlet egy ilyen program, nektek is ajánlom.

  • U Pivrnce: Klasszikus cseh étterem/söröző, ahol a pince részt mindenkinek látnia kell. Itt söröztünk és ettünk egy nagyot az első napon. Isteni finomak voltak a kajáik és a sörök sem utolsók. Mindenképp ajánlom, hogy látogassatok el ide ha erre jártok. Mellékesen megjegyzem, hogy egyáltalán nem drága a hely.

  • U Fleku: Egyik nap meló után mivel mással, ha nem sörrel kezdtünk volna. Nagyon jó hely, a söröket és a rövideket folyamatosan hozzák az asztalokhoz és csak le kell venni a tálcáról. Minden asztalon egy papíron strigulázzák a fogyasztott korsók számát. Ami viszont meglepett a többi sörözőhöz viszonyítva, hogy meglehetősen drága a hely. 8 korsó sör és 4 rövid 1000 koronába fájt neünk. 🍻

  • Výtopna Railway Restaurant: Ezt bizonyára sokan ismeritek vagy hallottatok róla, de azért leírom. Ez egy olyan étterem ahol egy komplett makett vasút pincérkedik emberek helyett. Ide a harmadik napon este 8-ra volt foglalásunk és tele volt a hely. Mindenképp próbáljátok ki, igazán különleges élmény. Azt mondjuk meg kell hagyni, hogy elég drága. Mi négyen összesen több mint 2 ezer koronát fizettünk a sörökért, burgerekért és a desszertekért. A 4 fős társaságunkat nagyon megosztotta ez a hely, ugyanis két embernek bejött, két embernek pedig nagyon nem jött be a hely. Plusz pont viszont, hogy faszénen grillezik a húsokat.

  • Mamacoffee: Nagyon jó reggelijük, kávéjuk és süteményeik vannak! Ide kétszer is benéztünk, ugyanis még a szálláshoz is közel volt.

  • U Malého Glena: Egy másik klasszikus cseh étterem, teljesen elfogadható áron, kedves kiszolgálással.

  • Craft Beer Spot Prague: Természetesen nem volt elég csak a nagyüzemi cseh söröket kipróbálni, így tettünk egy rövid felfedezést a cseh kraft sörök földjén is.

  • Sweet&Pepper: Életünk egyik legjobb brunch reggelijét ettük itt és bármikor visszamennénk.

  • Café Truhlárna: Ez a kávézó egy belső udvarban található egy szépen parkosított részen. Nagyon jó hangulatú hely kinti napágyakkal és jobbnál jobb kávékkal, italokkal és sütikkel.

  • PAPRIKA: Tőlük home office alatt rendeltünk kétszer is ebédet. Brutál finom náluk a hummus és minden más amit hozzá lehet kérni.

Fontos infó, hogy sok sörözőben kizárólag készpénzzel lehet csak fizetni‼️

Összességében:

Prága egyszerűen annyira emberléptékű város, hogy simán elég csak a sétálni a városban és gyalog mindent meg lehet közelíteni. A lakosságot tekintve lényegesen kisebb város mint Budapest, de arányaiban sokkal kevesebb az autó, és ezt el sem tudom mondani mennyire jó érzés volt tapasztalni. Sokkal szabadabb és élhetőbb így az egész központ. A legtöbb utcán macskaköves a járda, de sokszor a kocsiút is és ez nagyon jó stílust ad a városnak.

A prágaiak egész jó angolt beszélnek. Nem volt olyan, hogy ne tudtak volna angolul válaszolni vagy bármit elmagyarázni nekünk.

Összességében Prága egy nagyon király kis város. Nyugodtabb és könnyebben kezelhető mint Budapest. Kevesebb az autó, nincs tömegnyomor és dráganak sem mondanám. Könnyen bejárható gyalog és tele van a város jobbnál jobb éttermekkel és sörözőkkel.

Mindenképp visszatérek/visszatérünk még Prágába. Sosem elég ebből a hangulatból amit a város ad.

Térkép:

Galéria:


1 966 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page