top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Marokkó: Egy hét Agadirban és környékén

Frissítve: jan. 13.

2019 nyarán egy 5 fős baráti társasággal elhatároztuk, hogy ellátogatunk Marokkóba. Az elsődleges cél a pihenés volt, így az Atlanti-óceán partján található Agadirra esett a választásunk (Marrakesh egy következő utazás lesz majd).

Marokkó általánosságban:

Marokkó, egész pontosan a Marokkói Királyság egy főleg berberek által lakott ország Északnyugat-Afrikában. Az ország szinte folyamatosan alkalmas nyaralásra vagy kirándulásra, egész évben nagyon jó az idő és még télen is kellemes tavaszias hőmérséklet van. A lenyűgöző marokkói építészet, gasztronómia és kultúra miatt mindenképpen egy kihagyhatatlan úticél. Ha még nem jártál itt, akkor gyorsan írd fel Marokkót a bakancslistára, nem fogod megbánni. ;)

Marokkó hivatalos pénzneme a marokkói dirham (MAD), ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 36 forintot ér. Az országban már több helyen elfogadnak kártyákat is a fizetéshez, de még mindig a készpénzes fizetés dominál.

Marokkói dirhamot váltani itthon hivatalosan nem fogtok tudni ugyanis Marokkóból szigorúan tilos kihozni bármilyen mennyiségű dirhamot mondván, hogy az a király tulajdona. A pénzváltással kapcsolatban mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy nyisson egy Revolut számlát és azon váltsa át a pénzt közép árfolyamon a kívánt devizára. Ezt követően már csak ki kell venni a pénzt egy automatából érkezés után. Mi is ezt tettük, ráadásul semmi díjat nem számolt fel az ATM.

Beutazás:

Jelenleg sajnos Bécsből és Budapestről sem közlekedik közvetlen járat Marokkóba, ők is még a járványból éledeznek. Biztos vagyok benne, hogy nemsokára új közvetlen járatokat üdvözölhetünk majd valamelyik fapados légitársaság kínálatában. Beutazási szabályokról itt tudsz olvasni.

Mi annó a Ryanair közvetlen járatát választottuk Budapestről. Ez volt akkor életem leghosszabb repülős útja a maga 4 órás repült idejével. A jegy fejenként kb. 30ezer forint volt. Kora délután érkeztünk meg Marrakesh-be ahol leszállás után a reptéren egy formanyomtatványt kellett kitöltenünk a személyes adatainkkal és a marokkói tartózkodási helyünkkel. Ezt követően egy gyors útlevél ellenőrzés, és már ki is jutottunk a reptérről.

Autóbérlés/transzfer:

Eredetileg autót szerettünk volna bérelni, mivel azzal mégiscsak mobilisabb az ember és könnyebb felfedezni mindent. Ezt a dolgot gyorsan elvetettük miután megláttuk, hogy az autóbérlős cégek kivétel nélkül horror összegű kauciót (deposit) zárolnak minden bérlés alkalmával. Ez a brutál kaució azzal magyarázható, hogy a marokkói közlekedést össze sem lehet hasonlítani az európaival. Mennek amerre látnak, nyomják a dudát folyamatosan, mintha nem lennének szabályok. Utólag, az ottani tapasztalatok alapján örülök, hogy végül nem béreltünk autót.

Mivel valahogy el kellett jutnunk Agadirba, így előre foglaltunk privát transzfert a ZIP Transfers oldalán fejenként 44€-ért oda-vissza (őket már említettem a Portós bejegyzésemben). Nagyon meg voltunk elégedve a szolgáltatással. A kisbusz abszolút elfogadható állapotban volt, kaptunk vizet is, a nekünk küldött sofőr (Amín) pedig hatalmas figura. Volt időnk megismerni a kétszer 260km autókázás során. Sok érdekességet mesélt marokkóról és az ottani életről.

Szállás:

A szállásunk az agadiri Odyssee Park Hotel****-ben volt, ami minden elvárásunknak megfelelt. A szálloda közel van a parthoz, saját medencéje és parkja is van, ahol pingpongozni vagy éppen pétanque-ozni is lehetett. A szobák tiszták, tágasak és kényelmesek voltak. A reggeli svédasztalos rendszerben működött, a választék is teljesen rendben volt, illetve minden reggel helyben sütöttek tojást és palacsintát is. Természetesen minden reggelt menta teával indítottunk, ahogy az a helyieknél szokás.

8 nap 7 éjszaka, reggelivel nagyjából 54ezer forintra jött ki fejenként, ami egy nagyon kedvező ár egy 4*-os szálloda esetében.

Látnivalók és programok:

Agadir:

Pár szervezett programon kívül az időnk nagy részét Agadirban töltöttük, ahol bőven volt mit felfedezni. A város elég nagy, de sokkal turista barátabb mint mondjuk Marrakesh. Városon belül a legegyszerűbb a taxizás, ami egyáltalán nem drága, de itt is kötelező alkudozni mielőtt beszáll az ember. Ettől függetlenül azért itt is vannak dolgok amikre ajánlott figyelni ha a városban flangálsz, de erről később még lesz szó.

A város talán egyik legnagyobb látványossága a Medina. Az eredeti Medina sajnos egy földrengésben megsemmisült, de 1992-ben újjáépítették az eredeti tervek alapján. A helyszínen belépőt kell venni, de az ára teljesen elhanyagolható. Mindenképp megéri meglátogatni, ugyanis gyönyörű és nagyon jó hangulata van. Egy pár órát simán el lehet tölteni odabent, főleg ha az ember leül a benti büfében teázni.

Plage d'Agadir:

Ez a város fő strandja, ami közel 10 kilóméter hosszan terül el a város nyugati részén. A strand környékén élelmiszerboltok és éttermek is vannak, de rendszeresen járkálnak különféle árusok is a napozók között. Ők a legtöbbször vizet, üdítőket, menta teát vagy jégkrémet árulnak, de előfordulnak fánkos és egyéb rágcsálnivalós árusok is. Egyáltalán nem drágák de érdemes alkudozni velük "just for fun". :D

Souk El Had:

A Souk El Had tulajdonképpen az agadiri nagy bazár, ahol konkrétan mindent meg lehet találni. Fűszerek, gyümölcsök, helyi csecsebecsék, marokkói dohány, vizipipa és természetesen hamis ruházkodási/divat termékek...stb. Ha az adott árusnál éppen nincs valami, akkor azt kb. kettő pillanaton belül beszerzi egy másiktól. Minden árusnál kötelező alkudozni, ugyanis irreálisan magas összeget mondanak elsőre, legyen szó bármilyen termékről. Nagyon agresszívan kell egyezkedni velük, különben nagyon drágán fogjuk megúszni. Egyik haverommal 3 napon keresztül jártunk vissza és alkudoztunk egy-egy karórán, de végül mi nyertünk.

A vizipipa kedvelőinek kötelező innen hazavinni pár doboz mentás dohányt. Kicsit erősebb talán mint az otthoni, de annyira intenzív mentás, hogy végig lehűti az ember torkát. Össze sem lehet hasonlítani az itthoni, dohányboltokban kapható undormánnyal.

Agadir Oufella:

Agadir Északnyugati részén található a város erődje, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Taxival vagy egy kisebb gyalogtúrával fel lehet jutni. Az erőd alatti hegyoldalon lehet megfigyelni egy érdekes arab feliratot, amiről az embernek elsőre a Hollywood felirat jut az eszébe, de ez a felirat a város nevétől teljesen független jelentéssel bír. Marokkó három legfontosabb pillérje van odaírva, ami arabul annyit jelent, hogy "Isten, Király és Nemzet" (ez a felirat éjszaka ki is van világítva).

Paradise Valley & Timalin Dunes:

Mi ezt a két helyet egy nap alatt, egy fakultatív program keretin belül néztük meg. A túrát az Admire Morocco oldalán foglaltuk fejenként 60€-ért. Az egész napi program nagyon király volt és a sofőreink is hatalmas arcok voltak. Az egyikőjük (Hassan) tudott egy pár szót magyarul, így tanítottunk neki(k) még párat, illetve nyomtunk nekik egy kis magyar zenét az autóban. Na de nézzük is a napi programot részletesen.

Reggel a sofőrök már vártak minket a szálloda előtt a megbeszélt időpontban és el is indultunk a Paradise Valley felé. Útközben tettünk egy rövid kitérőt, hogy megnézzünk egy argán olaj manufaktúrát. Itt elmesélték a helyiek, hogy hogyan készül ez a csoda olaj, illetve kipróbálhattunk különféle, argán olaj hozzáadásával készült kozmetikumot és megkóstolhattunk helyi mézeket és lekvárokat is. Nagyjából egy óra alatt értünk a Paradise Valley bejáratához, ahonnan gyalog folytattuk utunkat lefelé a völgybe. Egy kisebb sétát követően megérkeztünk a természetes medencékhez ahol naná, hogy átöltöztünk fürdőruhára és belevetettük magunkat a vízbe. A túra során kimelegedtünk, ráadásul iszonyatosan meleg is volt aznap, így nagyon jól esett a fürdés a hideg vízben.

Miután kipancsoltuk magunkat, elindultunk megenni az ebédet ami benne volt az árban. Ezt pedig a lehető legjobb módon oldották meg a szervezők, ugyanis egy magánházhoz mentünk ebédelni. Elsőre kicsit furcsa volt és nem értettük hova megyünk, de egyáltalán nem bántuk meg. A menü autentikus citromos csirkés taigine volt házi arab kenyérrel, a desszert pedig marokkói banán és természetesen mindezt menta teával kísértük. Mellékesen megjegyzem, hogy az egész nyaralás alatt itt ettük a legjobb taigine-t.

Az ebéd után elindultunk a Timalin dűnék felé, ami kb. egy egy órás út volt kocsival. Ezek a dűnék Agadirtól északra találhatók az óceán partján. Mikor odaértünk úgy vetettük bele magunkat a sivatag homokjába mintha legalábbis 5 évesek lennénk az óvoda homokozójában. Aki ide megy mindenképpen vigyen magával egy hatalmas adag naptejet és vizet. Nagyon élveztük az őrültködést a homokban, lőttünk rengeteg fotót is. A sivatagban a fotómániások is ki tudják élni magukat, mert nagyon fotogén a hely. A napot Taghazout-ban zártuk egy kávéval és menta teával.

Taghazout:

Taghazout egy aprócska település nem messze Agadirtól, jó kis homokos partszakasszal és jobbnál jobb étteremmel. Mi egy fél napra mentünk át ide taxival. Az időnk sajnos nem volt túl jó aznap, hatalmas köd volt és borult volt az ég. Sajnos a fotók is teljesen értékelhetetlenek lettek, így most kivételesen egy letöltött fotót hoztam.

Gasztronómia:

  • Menta tea: Ez a marokkói kultúra elengedhetetlen része. Minden étteremben, kávézóban lehet kapni és mellesleg nagyon finom. Rossz menta teát nem igazán ittunk kint. Azt viszont tudtad, hogy nagy jelentőssége van a tea kitöltésének? Minél magasabbról töltik a teát a színes kis poharakba, annál jobban tisztelik azt akinek töltik. Szerintem ez egy nagyon jó tradíció és élmény volt minden egyes nap átélni.

  • Taigine: A marokkói konyha legjellegzetesebb étele, mondhatni ékköve. Ez az étel arról az edényről kapta a nevét amiben készítik, mely tulajdonképpen egy kúpos fedelű csrépedény. A legtöbbször csirkét, zöldségeket, pácolt citromot és olajbogyót tartalmaz és általában Kessra-val (helyi kenyérrel) tálalják. Isteni finom!

  • Éttermek amiket nyugodtan merek ajánlani bárkinek: Buon Gusto és az O Playa.

Hasznos tippek:

  • Kéregetők a strandon: Ne lepődjön meg senki ha a strandon Hugo Boss szettben fognak kéregetni fiatal gyerekek "akár egy nyalás fagyit" is (igen, ez szó szerint megtörtént).

  • Bazári zsebesek és higiénia: Ha a bazárba mész, semmiképp se legyen nálad túl sok pénz. A hely tele van zsebesekkel, de ha megfelelően vigyázol a zsebeidre akkor nem lehet gond. A higiéniai állapotok nem túl jók a bazárban, úgyhogy mindenkit óva intek attól, hogy papucsba menjen.

  • Nem turistának való környékek (öltözködés): Agadirban az óceán partjától minél beljebb merészkedik az ember, annál kevesebb turistával fog találkozni. Az öltözködésre a nőknek fokozottan figyelni kell, főleg sötétedés után. Mi egyik este egy étteremben végeztünk kicsit később és addigra már besötétedett, a lányok pedig kicsit lengébb ruhában voltak. Folyamatos füttyögés és összeszólalkozás közepette hívtunk taxit.

  • Random segítségnyújtás és idegenvezetés az utcán (pénzért): A helyiek nagyon segítőkészek és szívesen megmutatnak egy-két dolgot a városban, de ne lepődj meg ha rengeteg pénzt kérnek ezek után. Nehéz őket levakarni, de fő a határozottság és előbb utóbb meg fogják unni a próbálkozást.

Térkép a hasznos helyekkel:


Ha bármi kérdésed felmerült Marokkóval vagy bármelyik utazásommal kapcsolatban, nyugodtan írj nekem a blog chat ablakában vagy írhatsz privát üzenetet is az insta oldalamra (greg_bognar). Remélem tetszett ez a bejegyzés és bízom benne, hogy sok hasznos infót olvastál.


Találkozunk egy következő bejegyzésben! :)

1 980 megtekintés
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page