top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Ha Badacsony, akkor bortúra!

Frissítve: 2023. jún. 28.

Ebben a bejegyzésben egy nagyon jó kis nyári programot hoztam nektek. A bejegyzés főszereplője a Balaton északi partjának egyik jellegzetes vulkanikus tagja, a Badacsony. Üledékes talaja miatt tökéletes a szőlőtermesztésre, éppen ezért találkozhatunk jobbnál jobb badacsonyi borokkal a boltok és szaküzletek polcain. A következő program tökéletes a borok kedvelőinek, de azok sem fognak unatkozni akik esetleg nem szeretik a borokat.

Laposa borterasz és a Pátzay Villa a Badacsony oldalában.
Laposa borterasz és a Pátzay Villa a Badacsony oldalában.

Lassan már azt lehet mondani, hogy a nyári badacsonyi bortúra egyfajta hagyománnyá vált az egyik baráti társaságomban és minden évben nagyjából ugyanazt a jól bevált programtervet követjük. A továbbiakban ezt a programtervet próbálom majd nektek leírni és képekkel szemléltetni. Nagyon jó hangulata van nyáron a borvidéknek és természetesen a megivott mennyiséggel egyenesen arányos a társaság tagjainak jókedve is. Ha az ember Badacsonyba készül, az autót célszerű otthonhagyni, vagy szállást foglalni valahol a környéken.

De hogyan utazz Badacsonyba autó nélkül?

Valahol a Balaton közepén
Hasítunk a Balaton vizén

Nekünk évek óta ugyanaz a bevált módszer mégpedig az, hogy a déli part felől közelítünk. A déli parton gyorsabb és jobb a vonatközlekedés, így a legcélszerűbb Fonyódig vonattal menni, onnan pedig a Balatont átszelni hajóval. Erre a legélménydúsabb lehetőséget Józsiék a Balaton Unlimited csapatával nyújtják a jelenleg három, forgalomban lévő luxus motor yachtjukkal. A személyzet kifogástalan és általában a hajóknak is rendesen odalépnek, kb. mint egy vizi rally. Emellett hatalmas bulit szoktak csapni mindegyik hajón jobbnál jobb zenékkel és hangulattal. Garantáltan az egyik legjobb Balatoni élmény felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ennek az ára oda-vissza 5.000 forint fejenként ami nem tűnik olcsónak, de nagyon is megéri! Ez a jegy tartalmazza a napi tekergő használatot és egy pohár bort az Istvándy Borműhelyben. További előnye, hogy nincs menetrendhez kötve az ember és elég csak egyet telefonálni és a hajó már érkezik is értünk.

Akik nem szeretnék kifizetni ezt az összeget, azoknak a másik lehetőség a hagyományos fonyódi katamarán. Ennek a díja felnőtteknek 1600, gyerekeknek 800 forint.

A túra és a megállók:

A túra előtt érdemes betérni a La Téne Desszertműhelybe, ahol nagyon jó speciality kávékat és sütemények árulnak. Tökéletes napindító program.

A túrát javasolt úgy megtervezni, hogy ne fent a hegyen üssön be az alkohol. Ha valaki mégis így tesz akkor abból könnyen gurulás lehet lefelé. Mi felfelé általában igénybe szoktuk venni a tekergőt ami felvisz a Laposa borteraszig, így ők szoktak lenni az első megálló. A Badacsony legszebb teraszával és panorámájával büszkélkedhetnek. Asztalt foglalni mindenképpen érdemes, mert a hatalmas érdeklődés miatt a legtöbbször teltházasak. Akkor is érdemes odamenni ha nem sikerül asztalt foglalni, ugyanis az asztalok nagyon gyorsan cserélődnek és egy kis szerencsével gyorsan asztalhoz lehet jutni. A jobbnál jobb borok mellett a szezonális és állandó étlapról lehet válogatni kisebb-nagyobb tálakat, előételeket, főételeket és desszerteket is.

A következő megállóink, a Kisfaludy Ház és a Hertelendy borozó is lényegesen magasabban vannak mint a Laposa borterasz, így egy jó nagy emelkedőn kell felbaktatni. Mind a két helyen érdemes megkóstolni pár fajta (saját) bort.

Ezeket követően lefelé a Hordó borozóba, illetve a Szépkilátó Borozóba szoktunk még beülni ahol egy klasszikus borospincében ülve lehet elkortyolgatni a borokat, pár zsíroskenyér vagy éppen házi rétes kíséretében. Kihagyhatatlan!

Folytatva az utat lefelé a hegyről, a következő állomás a Szőlőhegy Bisztró és a borozója, illetve a Kéknyelű borozó közvetlenül az út mellett. A nagy alkohol fogyasztás mellett mindenképp fontos, hogy eleget egyen az ember. Erre a Szőlőhegy Bisztró és a Friss Terasz egyaránt jó választások.

A Római úton még pár kisebb borozót útba szoktunk ejteni és végül a napot az Istvándy Borműhelyben zárjuk. Nagyon hangulatos kis kertjük van, ahova ki lehet ülni egy pohár borral a kézben élvezni a délutáni napsütést. Általában itt már érdemes felhívni a Vizitaxit a visszaúttal kapcsolatban és leegyeztetni az időpontot. Innen a móló körülbelül egy kényelmes 8-10 perces séta. Ez a komplett túra nekünk majdnem sötétedésig szokott tartani.

Remélem sikerült meghoznom pár ember kedvét, hogy a következő balatoni nyaralásukat egy bortúrával dobják fel vagy ha csak egy napra is, de leutazzanak a Badacsonyhoz. Családoknak, baráti társaságoknak és akár céges csapatépítésnek is tökéletes program, a Balaton látványa meg csak szimplán szemet gyönyörködtető.

Minden hasznos helyet az alábbi térképen találtok (Kattints rá!):

Térkép a bortúrához

397 megtekintés
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page