top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Öt nap az istenek városában, Athénban.

Frissítve: jan. 13.

November utolsó hetében öt napot töltöttem el a görög fővárosban. Kettős érzésekkel, de kiváncsian vágtam neki ennek az útnak, mert bőven hallottam jót és rosszat is erről a városról. Tarts velem és megtudhatod milyen is volt ez az utazás az istenek városan.

Utazás és közlekedés:

Az utazáshoz a WizzAir járatát választottuk a jobb indulási és érkezési idők miatt. Szerencsére egyáltalán nem volt késés odafelé és hazafelé sem. A jegyeket 20ezer forintért vettük fejenként, illetve nekem a Home Office miatt mindenképp szükségem volt egy plusz táskára is (laptop), így elkerülhetetlen volt a priority. A Home Office-os utazásban egyébként ezt az egyet nem szeretem, hogy mindig ki kell fizetni a priority szolgáltatást.

Athénban a közlekedés egész egyszerű, bár azért annyira sokat nem használtuk. A reptérről a legegyszerűbben metróval/külvárosi vonattal lehet a városba jutni. A jegy 9€ és nagyjából 45-50 perc alatt visz be a belvárosba, mivel a reptér eléggé kint van a városból. Ezen kívül még a sima metrót használtuk párszor, illetve a villamosra is felpattantunk. A vonaljegy 1,2€, de aki többet szeretné használni a tömegközlekedést, annak megéri venni egy három napos turista bérletet 20€-ért, amiben benne van a reptéri vonat is oda-vissza. A jegyek fajtáit és az árakat ITT tudod megtekinteni.

Szállás:

A szállásunk a The Stanley Hotel****-ben volt, amit nagyon jó ár-érték arányban sikerült foglalni. A 4 éjszaka, reggelivel 60.000 forint volt fejenként. A reggeli svédasztalos volt és összességében nagyon meg voltunk vele elégedve mind választék mind minőség szempontjából. A szálloda valami elképesztően jó, főleg a tetőmedence és a bár az Akropoliszra nyíló kilátással. A város központja sincs túl messze a szállodától, így minden nap kb 15 perc alatt be is tudtunk sétálni a városba.

Napjaink Athénban, látnivalók és minden más:

Már biztos nagyon jól tudjátok, hogy az utazásaim többségét Home Office mellett csinálom, így most is dolgoztam két napot kintről. Így csütörtökön és pénteken is csak délután mentünk be a városba, de így is volt elég időnk mindent felfedezni. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználnotok amennyiben a munkahelyetek támogatja a külföldi munkavégzést.

Első nap (érkezés másnapja):

Az első napunkat természetesen a szállodai reggelivel, majd munkával kezdtük a tetőmedence partján. Ezt követően elindultunk a városba csatangolni és ebédelni. Az ebédünket a Smak pizzériában ettük, ahol balkáni stílusú pizzákat sütnek és isteni finomak. Az első nap szinte teljes egészében bejártuk a Psyri, Monastiraki, Plaka és Anafiotika városrészeket és megnéztük a főbb nevezetességeket is. Sosem voltam nagy múzeumos ember, illetve időnk sem volt órákat múzeumokban tölteni, így azok most kimaradtak.

Forrás: Greece Travel Ideas - https://greecetravelideas.com/the-best-neighbourhoods-of-athens/

Egyértelműen az Anafiotika városrész volt a nap fénypontja asok-sok szűk kis utcájával és aprócska házaival. Kicsit olyan mint egy labirintus, mindenképp érdemes kicsit keveregni ezen a részen. Ez a rész nagyon-nagyon "insta kompatibilis", úgyhogy azoknak is jól jöhet akik instára gyártanak tartalmat. A napot az Akropolisz lábánál zártuk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A naplemente fényeiben különösen szép a panoráma. Ez a városrész egyébként közvetlen az Akropolisz lábánál található, a fenti térképen nem is szerepel, mert annyira pici.

A napot a The Greco's Project nevű étteremben zártuk egy bőséges görög vacsorával úgy ahogy kell. A végére kb már mozogni nem tudtunk, de nagyon jót ettünk.

Második nap:

A második nap hasonlóan indult a medence partján. Home Office után elindultunk felfedezni a Lycabettus-dombot, ami egy egész szép túrára sikeredett. A domb tetején lévő kis templom, a kilátás a városra és az Akropoliszra is meseszép. Mindenképp menjetek fel ide ha Athénban jártok! Lefelé beültünk a Prasini Tenta nevű helyre, melynek teraszáról nagyon jó a kilátás a városra. Ittunk egy-egy kávét meg ettünk egy sütit és elindultunk lefelé. Olyannyira elhúzódott ez a kis túra, hogy mire leértünk, már majdnem besötétedett. Miután visszaértünk a városba, beültünk vacsorázni az Alex Fresh Pasta Bárba, ahol zseniális tésztákat csinálnak. Mindenképp érdemes kipróbálni.

Harmadik nap:

Az első teljes napunkon reggeli után egyből el is indultunk az Akropoliszra. Mivel mellékszezon volt, a jegyek 12€-ba kerültek fejenként. Érdemes a neten előre megvenni a jegyet (ITT). Igaz egy euróval drágább, de legalább nem kell kiállni a hosszú sort még mellékszezonban is.

Őszíntén, az Akropolisz nem volt túl nagy élmény. Jó volt látni élőben is? Igen, határozottan! Megérte? Meg, bár a csúcsszezonos 24€-s belépőt meggondoltam volna kétszer is. A Lycabettus hegyről sokkal szebb a kilátás is, mert abban benne van az Akropolisz.

Az Akropolisz után elindultunk a National Garden-be, ami meglepetésünkre igencsak lepusztult volt, így nem is időztünk ott túl sokat. Ezután megnéztük a Panathenaic Stadiont, majd elindultunk ebédelni amit a Souvlaki Kostas-ban ejtettünk meg. Zseniális hely és isteni a szuvlaki! 1950 óta üzemelnek és már a harmadik generáció működteti. Egy szuvlaki egyébként 3 € volt, ami egyáltlán nem sok és két darabbal simán jól lehet lakni.

Kaja után hazamentünk egyet szusszanni majd elindultunk vacsorázni. Előre elterveztük, hogy olyan helyre megyünk ahol sok helyi bort meg lehet kóstolni. Így esett a választásunk a Warehouse nevű helyre ahol nagyon jól éreztük magunkat. Sikerült jópár görög bort megkóstolni és az ételeik is nagyon finomak voltak. Nagyjából 4-5 órát tölthettünk ott úgy, hogy észre sem vettük.

Negyedik nap (hazautazás):

A negyedik napra már sok időnk nem maradt sajnos mert este 6kor indult a gépünk vissza Budapestre. A napot a tengerparton kezdtük a Palaio Faliro városrészben és kicsit bejártuk azt a környéket. Ezt követően visszamentünk a belvárosba ebédelni. A hoocut nevű helyen ettünk szuvlakit és ez is isteni volt, főleg a bárányos! Mindenképp próbáljátok ki ezt a helyet, itt is egész olcsón jól lehet lakni.

Ezután, a fejenként két szuvlakit pedig lefolytottuk egy kis édességgel a Lukumades nevű helyen, ahol ropogós, töltött fánkokat árulnak. Ehhez hasonló fánkot még soha nem ettem, de isteni volt ez is, csak egy kicsit nekem túl tömény. A banánkrémmel töltött fánkot mindenkinek ajánlom csokiöntettel.

Összességében:

Athént semmiképp sem sorolnám a legszebb városok közé. Vannak nagyon lepusztult részei ahol este emberek fetrengenek az utcán és lövik magukat különféle dolgokkal. Ezt leszámítva nagyon érződik a balkáni elhelyezkedés, viszont az áraik nem teljesen ezt tükrözik. Ahhoz képest, hogy milyen állapotban van a város, egyáltalán nem mondanám olcsónak. Összességében amúgy totál megérte! Jó volt kicsit kikapcsolni és lelépni a hideg budapesti télből. A görög kaják még mindig zseniálisak és már csak ezért is érdemes Athénba menni.

Költségvetés:

  • Repjegy: 20.000.-/fő + Priority

  • Közlekedés: 20-25€ /fő

  • Szállás: 60.000.- /fő

  • Költőpénz (belépő, bolt, étterem...stb): 60€/teljes nap/fő

Összesen, a teljes költségvetés kicsivel kevesebb mint 200.000 forint, ami szerintem egy 5 napos utazásért teljesen elfogadható. A bolti árak amúgy picivel magasabbak mint Budapesten. Az éttermi árak pedig teljesen nyugat-európai színvonalat képviselnek.

Térkép (látnivalók, gasztro helyek, közlekedés):

Galéria:


1 082 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page