top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Utazási tippek: #3 Reptéri kisokos

Frissítve: jan. 13.

Az utazás egyik sokak által legstresszesebbnek tartott része a reptér és a biztonsági ellenőrzés. A sorozat harmadik részében az utazás ezen szakaszának hasznos tudnivalóit, tippjeit, trükkjeit gyűjtöttem össze nektek.

1. Hogyan juss ki a reptérre?

A legtöbb reptérre könnyedén és olcsón ki lehet jutni tömegközlekedéssel, így általában az a legjobb választás. Ha teheted kerüld a taxikat, ugyanis a legtöbbször nagyon drágák és nem gyorsabbak mint a tömegközlekedés. Ha autót bérelsz, akkor ez a kérdés nyilván nem a legrelevánsabb számodra.

Budapesten is többféle megoldás létezik a reptérre történő kijutásra. A legegyszerűbb talán a 100E busz ami nagyon sűrűn közlekedik a Deák Ferenc térről, közvetlen a reptérre (1.500 HUF). Egy másik megoldás lehet, ha valaki az M3 metróval kimegy Kőbánya-Kispest metróállomásig és a Köki terminál alatti buszmegállóban felszáll a 200E buszra, ami szintén a terminál előtt fogja kitenni. A harmadik megoldás pedig a Nyugati-pályaudvarról induló vonatok és a 200E busz kombinációja.

2. Érkezz időben!

Ezt próbáld mindig betartani és rengeteg stressztől fogod megkímélni magad. Nincs is rosszabb annál, mint amikor késésben van az ember és a járat lekésése fenyegeti.

Általánosságban 2 órával a kapuzárás előtt érdemes odaérni a reptérre. Ha csak kabinbőrönddel utazol, akkor bőven elég az 1-1,5 óra is. Ez az egyik legnagyobb előnye a kabinbőröndös utazásnak.

3. Legyél rendezett és felkészült.

Fontos, hogy pakolj átláthatóan, ugyanis nincs annál idegesítőbb ha hirtelen bármilyen okból kifolyólag szükséged van valamire és át kell túrni az egész bőröndöt, hogy megtaláld. Az irataid és a beszállókártyád is legyenek előkészítve, könnyen elérhető helyen, hogy a keresésükkel ne menjenek el felesleges percek és ne tartsd fel a sort.

Továbbá a kozmetikumok, minden folyadék és az elektronikai eszközök is legyenek helyesen tárolva, könnyen mozdítható helyen, ugyanis a legtöbb reptéren külön ki kell őket szedni az ellenőrzésnél.

4. Ellenőrizd a járatodat folyamatosan.

Mindig ellenőrizd a járatoda és a járatot teljesítő gépet időben, hogy lásd lesz-e késés vagy sem. A Flightradar24 oldalán vagy az applikációban könnyen ellenőrizheted ezeket. Csak keress rá a járatszámra és ott látni fogod a járatot teljesítő gép azonosítóját (lajstrom). Ha erre rákeresel, akkor ki fogja dobni az oldal, hogy az adott gép milyen járatokat teljesít aznap és, hogy éppen hol tart a napi menetrenddel.

Továbbá nagyon hasznos tud lenni ez az oldal amiatt is, hogy előbb írja a terminál információkat mint a légitársaság saját oldala vagy applikációja. Ez nekem különösen Barcelonában jött jól, ugyanis a Ryanair applikációja semmi infót nem írt arról, hogy az 1-es vagy a 2-es terminálhoz kell-e menni.

5. Fotózd le a poggyászaidat indulás vagy feladás előtt.

Egy esetleges lopás vagy elveszett bőrönd esetén tud igazán jól jönni, ha van egy fotód a cuccaidról, ugyanis így könnyebben beazonosítható lesz az adott bőrönd vagy táska.

6. Legyen nálad egy saját vizesüveg és saját snack.

A kedvenc praktikáim egyike az ingyen víz és olcsóbb snack a reptéren. Ha viszel magaddal egy üres üveget, akkor azt könnyedén meg tudod tölteni a reptéri mosdóban. Természetesen vannak kivételek, de a legtöbb európai nagyvárosban iható a csapvíz.

Ha pedig viszel magaddal otthonról egy kis kaját az útra, azzal megspórolod a horror drága éttermeket és a fedélzeti kiszolgálást is.

7. Állj a business utasok mögé a biztonsági ellenőrzésnél.

Ez elsőre egy furcsa tippnek tűnhet de hidd el, hogy elég hasznos tud lenni. A üzleti utasok a legtöbbször kevesebb cuccal utaznak és az esetek többségében még tapasztaltak is és rutinosan mozognak a biztonsági ellenőrzésnél is.

8. Ne a futószalag mellett öltözz és pakolj!

Gondolom mindegyikőtök látott már olyan utast, aki a futószalag mellett kezdett el kapkodva pakolni és öltözni, feltartva ezzel a sort, és még csak a tempót sem sikerült tartania a szalaggal. Na igen...ezt ne csináljátok! Simán csak emeljétek le a tálcákat a szalagról és menjetek odébb a direkt öltözés és pakolás céljára kialakított részhez. Itt nem fogtok feltartani senkit és nyugodtabban pakolhattok, öltözhettek. Miután végeztetek, a tálcákat rakjátok a megfelelő helyre, ez csak egy apró figyelmesség.

9. Töltsd le a légitársaság applikációját.

Ez szinte egy kötelező teendő, ugyanis a lényegesen megkönnyíti az utazást. Az applikáción keresztül értesülsz minden információról a járatoddal kapcsolatban, továbbá eléred a digitális beszállókártyát és el tudsz végezni minden módosítást vagy egyéb extra szolgáltatást pár gombnyomással.

10. Legyél tisztában a légitársaság poggyászszabályzatával.

Lehetőleg ne a reptéren szembesülj azzal, hogy túl nehéz vagy túl nagy a bőröndöd amit megpróbáltál feladni vagy felvinni a gépre, vagy esetleg tiltott tárgy van nálad. Ezek a pótdíjak súlyos pénzekbe kerülnek, a sok stresszről nem is beszélve. Minden légitársaság hivatalos oldalán megtalálható a poggyászszabályzat, melynek segítségével ezek elkerülhetők.

11. Igyál sok vizet és kerüld a kávét.

Repülés előtt mindig igyál sok vizet, ugyanis fent a gépen általában nagyon száraz a levegő és könnyen kiszáradhat az ember. A kávét pedig ajánlott elkerülni a vízhajtó hatása miatt.

12. Mindig legyen nálad toll.

Különböző reptéri dokumentációknál, bármilyen ellenőrzésnél vagy csak úgy általában is nagyon jól tud jönni ha van nálad egy toll. Nem foglal nagy helyet és gyorsan kéznél van amikor kell.

13. Használd a reptéri wifit és a töltőket.

Használd ki a reptér ingyenes szolgáltatásait, mint például a töltők használata vagy a wifi. Ezek hasznosak lehetnek, ha elfelejtetted otthon feltölteni a telefonod indulás előtt vagy elfelejtettél zenéket és filmeket letölteni az utazáshoz.

14. Tölts le filmeket és zenéket az útra.

A legjobb unaloműzési módszer egy hosszú úton egy-két jó film vagy pár órányi jó zene. Ne felejtsd el őket letölteni, ugyanis a legtöbb járaton nincs wifi és nem fogsz tudni elérni semmit.

15. Egy zajszűrős fej- vagy fülhallgató életmentő lehet.

Rendszeres utazóknak érdemes lehet beruházni egy jobb zajszűrős fej- vagy fülhallgatóra. Ezekkel szinte az összes zajt ki lehet szűrni ab gépen és zavartalanul lehet zenét hallgatni, filmet nézni vagy éppen aludni.

Én már évek óta nyúzok egy Bose QC35 II fejhallgatót és ez az egyik tárgy amit semmi pénzért nem hagynék otthon egy repülős utazás előtt.

16. Légy tisztában a lehetőségeiddel egy esetleges törölt vagy késő járat esetére.

Sajnos most a járvány utáni időszakban a járattörlések és késések korszakát éljük, így nem árt ha tisztában vagy a lehetőségeiddel és teendőiddel egy törölt, késő vagy módosított járat esetén. Az Európai Unió egyik hivatalos oldalán tudtok tájékozódni a légi utasok jogairól.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page