top of page
  • Szerző képeGergő Bognár

Utazási tippek: #2 Pakolás

Frissítve: jan. 13.

Íme itt is van az "Utazási tippek" sorozat második része sok-sok pakolási tanáccsal. Szerintem a pakolás az utazás egyik kulcsfontosságú előkészületi része, amin rengeteg stresszt és költséget meg lehet spórolni ha ügyesen csinálja az ember.

1. Első alapszabály: Sose pakold túl magad!

Ez az első és legfontosabb jótanácsom, ugyanis sokan visznek magukkal olyan ruhadarabokat vagy tárgyakat amiket aztán egyáltalán nem használnak az utazás során. Ezek pedig rengeteg hasznos helyet és értékes súlyt felemésztenek a bőröndben és később csak magadra leszel mérges, hogy nem hordtad vagy használtad őket.

Szedd össze az utazásra magaddal vinni kívánt cuccokat és a harmad részét rakjad vissza a szekrénybe. Ez egy jó módzser lehet, azoknak akik hajlamosak a túlpakolásra.

2. Készíts listát, hogy a későbbi utazásoknál már könnyebb dolgod legyen.

Ez egy magától értetődő tipp. Később a saját dolgodat könnyíted meg ha van már egy elkészített, bejáratott listád.

3. Milyen és mekkora bőröndbe pakolj?

Először is fontos, hogy legyen egy jól használható minőségi bőröndöd ami nem hagy cserben. Rengeteg stresszt meg tudsz spórolni egy igazán jó bőrönddel és sok-sok évnyi utazásnál lesz hű társad.

A bőrönd mérete természetesen függ az utazás hosszától és fajtájától is. Egy hetes utazásokhoz általában a legideálisabb egy kisméretű bőrönd, ami megfelel a fedélzetre felvihető kabinbőrönd méreteinek. Ha pedig csak 3-4 vagy kevesebb napra utazol, akkor teljesen szükségtelen a bőröndért külön fizetni. Ebben az esetben könyedén el lehet férni egy utazótáskában ami befér majd az előtted lévő ülés alá.

Priority (kabinbőrönd + kézipoggyász) előnyei:

Én nagyon régóta csak kabinbőrönddel utazok, persze csak akkor ha nem elég önmagában egy kézipoggyász. Ez a kombináció bőven elég 2 hétnyi ruhamennyiség befogadására és sokkal egyszerűbb vele utazni mint a feladott társaival. Ráérsz később menni a reptérre, nem kell sorbanállni a check-in pultnál és a legfontosabb, hogy nem kell kiadnod a kezedből a bőröndödet és teljes biztonságban tudhatod a cuccaidat.

4. Mindig legyél tisztában a légitársaság poggyászszabályzatával.

Mindig tudd, hogy mit lehet és mit nem lehet pakolni a feladott és a nem feladott poggyászokba, mik a tiltott tárgyak...stb. Továbbá fontos, hogy tudd a lehetséges bőrönd méreteket, súlyokat. Spórold me magadnak az idegeskedést, ne a reptéren érjen meglepetésként.

5. A folyadékokat mindig szeparáld el a többi cuccodtól.

A legtöbb reptéren ezt kötelező is megtenni a kabin bőröndök és a bennük tárolt folyadékok esetében, viszont a legjobb ha a feladott poggyászokkal is hasonlóan jársz el. A műanyag húzós zacskó nagyon jó szolgálatot tud teljesíteni ha valami eltörik és kifolyik, ezzel megvédve az összes többi dolgot a bőröndödben.

6. Utazás előtt mindig mérd le a bőröndöt!

Minden légitársaságnak megvannak a saját szabályai, éppen ezért lehetőleg tartsuk is be őket. Mindenképp javasolt megtenni a fent említett lépést, ezzel elkerülve egy esetleges túlsúly miatti extra költséget a reptéren.

"A kabinbőröndöket úgysem mérik le, tehát nyugodtan túl lehet pakolni." Lehet, hogy nem mérik le, de a gép súlyát és súlypontját viszont befolyásolja. Ha minden utas csak 3 kilóval pakolja túl a kabinbőröndjét, az egy Ryanair járat esetén majdnem 600 kg túlsúlyt jelent!

7. Jelöld meg a bőröndödet vagy használj egyedi bőrönd jelölő bilétát.

A könnyű felismerhetőség és beazonosíthatóság érdekében jelöld meg a bőröndödet és lásd el egy bilétával amin olvasható a neved, lakcímed és telefonszámod. Ezek akkor tudnak a leghasznosabbak lenni ha ne adj isten elveszik a bőröndöd vagy elkeveri a reptér / légitársaság.

8. Mindig a desztináció időjárásának megfelelő ruhákat pakolj.

Mindig nézz utána, hogy milyen időjárás várható az úticélod környékén és ahhoz igazítsd a pakolt ruháidat. Ezen kívül a napi hőingást is érdemes csekkolni, mert estére sok helyen nagyon lehül az idő és jól jöhet egy vékony dzseki.

9. Próbálj egymással kompatibilis ruhadarabokat pakolni.

Próbálj meg lehetőleg olyan ruhákat pakolni, melyek könnyen variálhatók egymással. Ezzel rengeteg helyet tudsz mespórolni magadnak a bőröndödben és ráérsz majd kint eldönteni, hogy mit variálsz mivel és nem kell különböző szetteket bepakolnod.

10. Mindig hagyj egy kis extra helyet a hazafelé veled utazó szuveníreknek.

Én személy szerint mindenhonnan szeretek hazahozni valami apróságot, de szerintem sokan vagytok ezzel még így. :) Kabinbőrönddel utazóknak sajnos kicsit le van korlátozva a gépre felvihető szuvenírek köre, viszont kevesen tudják csak, hogy a kabinbőröndöt ingyenesen fel lehet adni a reptéren, megnyitva ezzel a lehetőséget különféle szuvenírek előtt (pl. nagyobb mennyiségű folyadékok).

11. Használj "packing cube"-okat a könnyebb rendszerezés érdekében.

Rendszerezés és pakolás szempontjából nagyon hasznosak tudnak lenni a fent említett "pakoló kockák". Segítségükkel könnyen el lehet szeparálni a különféle ruhadarabokat, szennyes ruhát, elektronikai cuccokat, pipere holmikat és minden mást.

12. A fontos gyógyszerek vagy dokumentumok ne legyenek egy helyen.

Ez különösen a feladott poggyászok esetében fontos, hogy ha elkeveredne a bőrönd, ne maradjunk a fontos gyógyszereink és papírjaink nélkül. A fontos gyógyszerek és dokumentumok egy részét mindig tegyük külön táskába, lehetőleg olyanba, ami kéznél lesz az út során.

13. Mindig pakolj egy szett váltóruhát a kézipoggyászba.

Sosem tudhatod, hogy mikor fog jól jönni egy szett váltóruha. Ez különösen nagyobb késéseknél vagy elkeveredett bőrönd esetén jöhet nagyon jól, ezért jó ha tartasz magadnál egy szettet.

14. Mindig legyen nálad:

  1. Kis törölköző: Egy törölköző mindig jól jöhet, főleg ha gyorsan száradó anyagból van. Ezek általában nagyon kis helyen elférnek és jól tudnak jönni strandoláshoz vagy akár még a szálláson is ha nincs elég törölköző.

  2. Saját vizesüveg: Nekem ez az egyik kedvencem. Rengeteget lehet spórolni egy saját vizesüveggel, ugyanis a legtöbb európai nagyvárosban iható a csapvíz és nem kell drága ásványvizeken élni, a reptéri ásványvíz árakról nem is beszélve.

  3. Füldugó & szemtakaró: Ezek főleg a repülőút alatt tudnak jól jönni vagy ha esetleg Hostelben foglaltál magadnak egy ágyat szállás gyanánt.

  4. Zajszűrős fej- vagy fülhallgató: Szerintem ez a leghasznosabb tárgy amit csak repülőre vinni lehet. Bekapcsolod, felteszed és tökéletes csendet csinál, nem hallani a gép hangos zaját és alváshoz is tökéletes.

  5. Naptej / fényvédő: Városnézések, strandolások és túrázások alkalmával is nagyon könnyű megégni még olyan helyen is, ahol az ember nem számítana rá. Én például Koppenhágában égtem le városnézés közben idén Márciusban!

  6. Fertőtlenítő: Ezt szerintem egyáltalán nem kell magyaráznom, ugyanis csak elég belegondolni, hogy egy utazás alkalmával mennyi mindent fog meg az ember mások után.

  7. Golyóstoll: Mindig jó ha van nálad egy toll, ugyanis különféle reptéri vagy egyéb dokumentációk alkalmával nagyon hasznos tud lenni és nem foglal nagy helyet.

  8. Univerzális adapter: Ez leginkább Európán kívüli utazásoknál lehet nagyon hasznos. Sok ország más és más fali konnektorokat használ, ezért érdemes beszerezni egyet, hogy alkalmazkodni tudj a körülményekhez.

  9. Napszemüveg (lehetőség szerint két pár): A szemünk védelme minden egyes utazás alkalmával fontos, ugyanis ilyenkor általában sokat tartózkodunk erős fényben. Ezért fontos egy minőségi, stílusos napszemüveg ami megfelelő UV védelmet biztosít a szemünk számára. Érdemes magadnál tartani egy második pár, feláldozhatóbb napszemüveget is olyan tevékenységek esetére amikor könnyen leeshet, eltörhet, elveszhet (pl.: extrém sport, jetski...stb).

  10. Vékony dzseki: Egy vékony dzseki mindig jól tud jönni ha estére lehűlne az idő. Kis helyen elfér és könnyen elő tudod kapni ha szükség van rá.

  11. Kis hátizsák vagy egy kisebb táska: Mindig érdemes magaddal vinni egy kis hátizsákot, amiben a napi programokhoz szükséges dolgokat tudod magaddal vinni.

  12. Szatyor vagy egy külön táska a szennyes ruhának: Ezzel megelőzhető, hogy a bőröndben bármi is átvegye a szennyes ruhák szagát, illetve így könnyebb is tárolni a szennyest a szálláson. Én általában a fürdőszoba ajtajára akasztom a "szennyeses szatyrot".


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
  • Instagram
IMG_20211224_120309.jpg

Szia!

Örülök, hogy itt vagy!

Remélem tetszeni fognak a bejegyzéseim a világ különböző pontjairól és a segítségedre lesznek, hogy még jobban megismerd a világot!

Igyekszem megosztani veled a saját tapasztalataimat, illetve hasznos tippeket, trükköket minden úti céllal kapcsolatban.

Jó olvasást! :)

  • Instagram
bottom of page